Foto: Urban City // Z.P.

Koncertom simfonijskog orkestra “Gvardija”, koji je održan u Mauzoleju Arheološkog parka Viminacijum, završen je ovogodišnji treći Viminacijum fest koji je počeo 23. avgusta.

Stručni žiri koji je radio u sastavu Darko Nedeljković, scenograf, Miran Hajoš, producent i Snežana Trišić, rediteljka doneo je odluku da za najbolju predstavu festivala proglasi “Škofjeloški pasijon”, u režiji Jerneja Lorencija, Prešernovog gledališča iz Kranja i Mestnog gledališča iz Ptuja, Slovenija.

Nagrada za najboljeg glumca festivala dodeljena je Sonji Isailović i Bojani Milanović za ulogu Dženis Džoplin u predstavi “Ko je ubio Dženis Džoplin?” u režiji Sonje Petrović, Srpskog narodnog pozorišta, Novi Sad.

Viminacijum fest zatvorio je gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović koji je i uručio nagrade pobednicima: “Viminacijum fest, uspeo je da za samo tri godine svog postojanja na najlepši mogući način pokaže opravdanost odluke da ga pokrenemo. Već poznat po velikom broju pozorišnih susreta, Požarevac je odlučio da iskoristi ovaj fenomenalni prostor i njegovu posebnu energiju i da oživi scenu u nekada značajnom gradu Rimskog carstva. Sudeći po utiscima vas publike, kao i umetnika koji su ove, ali i prethodnih godina igrali svoje predstave, upravo one imale su neku posebnu draž i vrednost na ovoj sceni. Iako su raskošne kulise, scenografija i prelepi objekti pozorišnih hramova manje važni od glumačkog umeća, ipak je Viminacijum fest jedan od onih susreta koji dokazuju da okruženje može itekako da pomogne.

Foto: Urban City // Z.P.

Mislim da o okruženju u kome se danas nalazimo ne treba trošiti reči, jer je ovo mesto koje su ljudi davno odabrali da u njemu žive, u njemu se rađaju, raduju, tuguju i umiru. Sve te stavke u životu svakog ljudskog bića opisuje i njime se bavi teatar, tako da smo večeras svi pomalo pomogli da, pored arheologa, i sami damo doprinos oživljavanju Viminacijuma. Želim da se posebno zahvalim i svim pozorišnim kućama koje su učestvovale ove godine u stvaranju novih i podsećanju na stare mitove. Veliko hvala i organizatorima, svim ljudima koji su svojim znanjem i umećem učinili da ovogodišnji festival bude besprekoran i u tehničkom smislu. Smatram da je selekcija i trećeg “Viminacijum festa” bila bez greške, te sam uveren da se svi zajedno radujemo i narednom, radoznali koga ćemo tada videti na ovoj sceni.”

Organizatori ovog festivala su Arheološki park „Viminacijum“, Centar za kulturu Požarevac i Grad Požarevac.

KOMENTARIŠI