Foto: URBAN CITY // B.P. / ilustracija

Resorno ministarstvo raspisalo je konkurs za opštine za dodelu subvencija za zamenu stolarije i individualnih ložišta, a rok za prijavu za dodelu sredstava je 21. maj. Ministarstvo dodeljuje 54 miliona dinara, a maksimalni iznos sredstava po lokalnoj samoupravi je 10 miliona. Prvo su, dakle, na potezu opštine, a potom i građani.

Građani bi finansirali 50 odsto ukupne investicije, a drugu polovinu bi obezbedili opština i država. Prijavljivanje za građane bi trebalo da počne u junu, a prvi ugovori bi trebalo da budu realizovani na jesen.

U javnom pozivu je navedeno 6 kriterijuma za izbor lokalnih samouprava i oni su: spremnost za realizaciju; raznovrsnost ponuđenih mera za energetsku sanaciju; procenat budžeta opredeljen za realizaciju mera; procenat učešća lokalne samouprave u finansiranju projekta; iskustvo u realizaciji istih ili sličnih javnih poziva i razvijenost lokalne samouprave. I to će biti ključni parametri od kojih će zavisiti “sposobnost” opštine da za svoje građane privuče što više novca kako bi im pomogle da zamene staru stolariju i ložišta.

Dva modela prijave za građane

Polovinu novca koju obezbeđujete sami, mogli bi, prema najavama, i da dobijete na kredit. Država bi dakle bespovratno dala polovinu sredstava za stolariju ili peć, a drugu polovinu bilo bi moguće obezbediti kroz zajam. To bi na primeru za stolariju na stanu od 60 kvadrata izgledalo ovako: ukupna investicija bi iznosila oko 1.500 evrva, od čega bi vlasnik stana obezbedio 750, a ostatak država.

– U pripremi su dva modela po kojima će građani moći da se prijave. Krenućemo prvo sa pripremnim projektima u pojedinim opštinama u Srbiji i finansiranje će biti tako što će 50 odsto da finansira Uprava za energetsku efikasnost i lokalna samouprava, a 50 odsto građani. Kako ni ovih 50 odsto za građane nije malo, tako će se kroz drugi model omogućiti da za tih 50 odsto građani mogu da uzmu kredit i da tako pokriju taj deo – rekao je državni sekretar u Ministarstvu energetike Zoran Lakićević.

Lakićević je dodao i da su očekivanja da se ove godine krene sa prvim modelom koji podrazumeva da se direktno sredstva daju 50 odsto od strane države, a 50 odsto od strane građana.

– Što se tiče ovog drugog modela, on nije još formiran, ali biće do kraja godine – istakao je Lakićević za TV Prva.

Opširnije OVDE.

KOMENTARIŠI