KPZ Zabela i KPZ za žene Požarevac izložili proizvodni program na sajmu...

KPZ Zabela i KPZ za žene Požarevac izložili proizvodni program na sajmu hortikulture

KPZ za žene Požarevac

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija predstavila je po osmi put proizvodni program kazneno-popravnih ustanova na 29. Međunarodnom sajmu hortikulture – Beoplantfair, koji je počeo u četvrtak Beogradu i traje do 7. aprila.

Svoje proizvode na sajmu hortikulture izložilo je šest kazneno-popravnih ustanova i to KPZ u Zabeli, Nišu, Somboru, kao i Vaspitno-popravni dom u Kruševcu i KPZ za žene u Požarevcu, koji po drugi put predstavlja svoj proizvodni program.

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević obišao je i ove godine štand Uprave koji se prostire na više od 200 kvadrata, što je duplo veći sajamski prostor nego ranijih godina.

„U svim većim zavodima se više od 50 odsto osuđenih lica radno angažuje u pogonima koji izrađuju drvne, metalske i poljoprivredne proizvode pošto završe neophodnu obuku uz pomoć naših instruktora i sertifikovanih kuća sa kojima Uprava sarađuje“, rekao je on.

Carević je izrazio nadu da je sve više poslodavaca spremno da zaposli obučene bivše osuđenike kako bi im se pružila šansa da oni i njihove porodice imaju sigurnu egzistenciju.

„Cela zajednica, u svim svojim segmentima, treba da pokaže da ne gaji predrasude prema onima za koje se smatra da su na ‘marginama’ jednog društva”, naglasio je on.

U proizvodnim pogonima najvećih zavoda se organizuju sertifikovane obuke osuđenih lica za najdeficitarnija zanimanja kako bi im se olakšao povratak u zajednicu.

Na štandu Uprave ove godine izložen je parkovski i baštenski mobilijar koji su izradili osuđenici u zavodima u Zabeli i Nišu (žardinjere, ograde, garniture za bašte i drugi proizvodi od kovanog gvožđa).

Posetioci sajma mogu da pogledaju garniture, ljuljaške, vrteške i klackalice za decu koje se proizvode u KPZ u Nišu, kao i cveće koje uzgajaju štićenici u VP Domu u Kruševcu i osuđenice u KPZ za žene u Požarevcu.

KOMENTARIŠI