KPZ Zabeli diploma za najbolji dizajn garniture od kovanog gvožđa na Sajmu...

KPZ Zabeli diploma za najbolji dizajn garniture od kovanog gvožđa na Sajmu hortikulture

Foto: B.P.

Upravi za izvršenje krivičnih sankcija dodeljene su dve diplome i jedno specijalno priznanje na upravo završenom 29. Međunarodnom sajmu hortikulture u Beogradu „Beoplantfair“ na kome je svoje proizvode predstavilo šest kazneno-popravnih ustanova.

Specijano priznanje je dodeljeno Okružnom zatvoru u Smederevu za dizajn proizvoda, a odnosi se na unikatno pakovanje rakija koje se proizvode od jabuka, kajsija, dunja i šljiva koje se uzgajaju na zavodskoj ekonomiji od skoro dva hektara.

Osuđena lica rade na pomoćnim poslovima berbe voća, dok su instruktori uključeni u proces proizvodnje rakije čiji kvalitet proverava Enološka stanica Vršac.

Voće i povrće sa ovog poljoprivrednog dobra se skladišti u hladnjači, kapaciteta 100 tona robe, opremljenoj po HASSAP standardu i u dve komore od po 8 tona.

Diploma za najbolji dizajn dodeljena je Kazneno-popravnom zavodu u Požarevcu (Zabeli) za garnituru od kovanog gvožđa koju su izradili osuđenici u metalskom pogonu koji su prethodno završili višemesečnu zahtevnu obuku za zavarivače.

Kazneno-popravni zavod u Nišu godinama unazad dobija priznanja na ovom sajmu, a ove godine diploma je dodeljena za najbolji dizajn za etnobunar, proizvod koji je nedavno izrađen u metalskom pogonu ovog zavoda.

Zavod u Nišu je prošle godine dobio specijalno priznanje za dizajn parkovskog mobilijara koji izrađuju osuđenici koji su stekli potreban sertifikat za varioce.

Osim ove tri kazneno-popravne ustanove, po osmi put, su izlagali i KPZ u Somboru, Vaspitno-popravnim dom u Kruševcu i KPZ za žene u Požarevcu.