Most Moračica, avgust 2021 // Foto: Urban City // B.P.

Deonica auto-puta od Podgorice do Mateševa u dužini od 41 kilometra biće otvorena za Dan državnosti, u sredu 13. jula. Cena putarine iznosiće 3,5 evra. Prvih sedam dana vožnja će biti besplatna.

Svečanost će biti održana 13. jula na Pelevom Brijegu. Procenjena vrednost javne nabavke, odnosno troškova ove svečanosti je 19.990 evra.

Središnji stub Moračice visok je više od 160 metara, foto: URBAN CITY / B.P, jul 2017.

Ukupna dužina prioritetne deonice autoputa je oko 41,5 km, sa zahtevnom infrastrukturom koja obuhvata 29 mostova, deset nadvožnjaka i 16 dvocevnih tunela.

Vozači će ovog leta daleko bezbednije da idu i vraćaju se sa crnogorskog primorja jer će imati na raspolaganju savremenu saobraćajnicu sa po tri trake u oba smera. Predviđena brzina biće 100 km/h.

most “Moračica” 2019. Foto: Urban City / B.P.

Ko ide ka moru uključivaće se na autoput kod Kolašina, tačnije u Mateševu i ići do Smokovca u blizini Podgorice odakle će ustaljenom trasom nastavljati ka moru u zavisnosti od destinacije.

Ono što je najbitnije da je za tu deonicu autoputa Kolašin-Podgorica projektovana brzina 100 kilometara na sat pa će se prelaziti za svega 25 minuta umesto sadašnjih sat i po.

Zanimljivo da se auto-put proteže na različitim nadmorskim visinama, pa tako sa 63 metra kod Smokovca dolazi do iznad 1.100 metara.

KOMENTARIŠI