DO KRAJA GODINE – Elektronsko prijavljivanje beba, a u POŽAREVCU?

DO KRAJA GODINE – Elektronsko prijavljivanje beba, a u POŽAREVCU?

Do kraja godine u svim porodiištima u Srbiji biće moguće elektronsko pijavljivanje bebe.

Realizacija projekta E-beba, koji roditeljima omogućava da odmah iz porodilišta prijave dete elektronskim putem, putem interneta, trebalo je, prema ranijim najavama, da počne još u martu, ali za sada sistem funkcionise samo u određenim porodilištima.

Prepune čekaonice i šetnja od šaltera do kancelarije s tek rođenom bebom, kako bi dobila mesto boravka i izvod iz matične knjige rođenih uskoro će u celoj Srbiji postati prošlost.

Roditelji više neće morati da popunjavaju prijave i obrasce, već će moći elektronski da prijave bebu. Zatim će država na adresu na koju je beba prijavljena poslati i izvod iz matične knjige rođenih i karticu zdravstvenog osiguranja.

“To će do kraja godine funkcionisati u svim porodilištima u Srbiji, tako da roditelji ne moraju više da popunjavaju prijave i obrasce, nego će elektronski da prijave bebu, odmah za deset minuta, besplatno i na adresu na koju je dete prijavljeno država će poslati izvod iz matične knjige rođenih i karticu zdravstvenog osiguranja”, navela je ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ana Brnabić.

Ovaj projekat zajedno rade ministarstvo, zdravlja, državne uprave.

“Ministarstvo zdravlja je trenutno u fazi razvoja informacionog sistema sa druge strane u saradnji sa ministrastvom za lokalnu upravu i samoupravu i taj deo se razvija, tako da u nekim delovima počinje da funkcioniše ali nadamo se da će biti završeno uporedo sa našim izisom prijavljivanja u svim porodilištima”, navela je pomoćnica ministra zdravlja Vesna Knjeginjić.

Zahvaljujući projektu “Bebo, dobro došla na svet” procedura bi sada trebalo da bude jednostavnija, odnosno roditelji neće morati da idu u Matičarsku službu, nego će na kućnu adesu dobijati dokumenta za novorođenče.

Prema aktuelnoj evidenciji Ministarstva, elektronska prijava je uspostavljena u 24 grada i time je omogućeno da se čak polovina novorođenčadi rođenih na teritoriji Srbije elektronski prijavljuje.

POŽAREVAC NA LISTI GRADOVA!

Beograd („Dr Dragiša Mišović“, GAK „Narodni front“), Kragujevac, Novi Sad, Subotica, Bačka Topola, Vrbas, Pančevo, Kikinda, Zrenjanin, Ćuprija, Čačak, Leskovac, Prijepolјe, Prokuplјe, Kruševac, Negotin, Šabac, Loznica, Požarevac, Petrovac na Mlavi, Valјevo, Aranđelovac, Vranje, Smederevo.

KOMENTARIŠI