Kuda za đački raspust

Kuda za đački raspust

Zimski predah od škole je najbolje iskoristiti za putovanje po Srbiji. Na Zlatiboru vožnja bobom, u Sokobanji kupanje pod otvorenim nebom, na Kopaoniku noćno sankanje

Mnogo zabave, smeha, druženja i domaće hrane – ovako deca zamišljaju savršen đački raspust, a Srbija nudi upravo to.

Klizanje u Vrnjačkoj Banji, kupanje pod otvorenim nebom u Sokobanji, pileći paprikaš na salašu, lude vožnje na Kopaoniku, komplet lepinja na Zlatiboru i još mnogo toga može se doživeti u turističkim centrima Srbije po pristupačnijim cenama nego bilo gde u okruženju.

Na Zlatiboru “lepinja za sve”

Najpopularnija srpska planina je “ukusna” i zabavna destinacija, a da bi se dobio savršen spoj, treba kombinovati zlatiborska sela i Tornik. Na Torniku rade tri ski-škole, a deca koju ne zanima slalom mogu da uživaju u bobu na šinama (350 dinara), tjubingu (70 dinara) ili panoramskoj vožnji (350 dinara).

Kriva Reka je samo 17 kilometara udaljena od Zlatibora, a važi za najživopisnije i najgušće naseljeno čajetinsko selo, gde se meštani, zahvaljujući blagorodnoj klimi, bave stočarstvom. Ovde deca piju visokokvalitetno mleko iz mlekare “Naša Zlatka”, a na lepinju, meku kao duša, mažu kajmak i sir koji se tope u ustima. Komplet lepinja je brend užičkog kraja, a Melovići, jedno od 12 veličanstvenih, autentičnih, domaćinstava Srbije, gradskoj deci nude mir, čist vazduh, šetnju u prirodi, sankanje, Stopića pećinu i “lepinju za sve”.

Lude vožnje na Kopaoniku

Kaciga je na Kopaoniku obavezna, a “Skijališta Srbije” je daju uz ski-pas, kao i kartu za novo sankalište. Radi noću, utorkom i petkom, od 18 do 22 časa, a nalazi se na ski-stazi Karaman greben. Sankalište je dugačko 1.225 metara i uz kartu (2.200 dinara) dobijaju se i sanke. “Skijališta” nude i bob na šinama (500 dinara karta), “zip lajn” od Malog jezera do novog hotela “Gorski” (350 dinara), kao i tjubing na Krstu (70 dinara).

Klizanje u Vrnjačkoj Banji i uz lektiru

Najpoznatiji manastiri, Žiča i Studenica, blizu su Vrnjačke Banje, što je dobar motiv da školska deca ovde provedu đački raspust. Dve ski-staze na Goču rade, a dnevni ski-pas na žičari je 600, dok je noćno 800 dinara. Vrnjačka Banja ima sedam zatvorenih bazena, ali i klizalište (100 dinara sat) na Trgu kulture kod Biblioteke, gde može da se uzme i lektira. Krevet u privatnom smeštaju je od 800 do 1.600 dinara, apartmani su od 15 do 30 evra, a polupansion u hotelima od 1.700 do 4.500 dinara.

Kupanje pod vedrim nebom u Sokobanji

Sokobanja ima sankalište pored hotela “Moravica”, ali ova banja je čuvena po kupanju. Ima šest zatvorenih bazena, kao i specijalnu atrakciju – kupanje pod vedrim nebom! U “Soko Termama” se iz zatvorenog bazena tunelom pliva do otvorenog, koji je napunjen toplom mineralnom vodom. Sokobanja deci nudi animatore i vodiče koji ih vode na rekreaciju i izlete. Hoteli su popunjeni 85 odsto, ali ležaji u privatnom smeštaju mogu da se nađu za 800 dinara.

Pileći paprikaš na salašu

Čenej, blizu Novog Sada, čuven je po salašima, a jedno od 12 veličanstvenih srpskih domaćinstava je “Brkin salaš” porodice Matić koja zove gradsku decu da osete salašarski duh, domaću atmosferu i tradicionalnu vojvođansku kuhinju. Goran i Nataša kažu da salaš ima najviše čari zimi kada ga pokrije sneg, pa posle grudvanja, jahanja ponija i adrenalin parka, pored peći može da se drema i jedu pileći paprikaš i štrudle s makom. Deca će na salašu naučiti šta su kredenac i vangla na tufne, posipaće krofne prah šećerom, šetaće sokakom…

BROJKE

800 dinara krevet

70 dinara “tjubing”

100 dinara klizanje

KOMENTARIŠI