Publika na festivalu u Smederevu je imala priliku da se podseti legendarnih replika i scena.

Zvala se sasvim obično – Jagodinka Simonović. Mirisala je na sveže testo, slane perece i pekarski kvasac“.

Fatalna pekarka iz filma “Varljivo leto ’68“, koju je tumačila šarmantna Dragana Varagić, a sa koje pogled (i ruke) nije skidao palanački maturant Petar (Slavko Štimac) zasigurno je jedna od najupečatljivijih likova domaće kinematografije i ušla je u kolektivno pamćenje, rame uz rame sa Bilijem Pitonom i Topalovićima (“Maratonci trče počasni krug”), kamiondžija Paje i Jareta, her Žike Pavlovića (“Lude godine”, “Žikina Dinastija”)… piše Mondo.

Erotsku scenu, kada Petar mesi grudi pekari Jagodinki, a iz koje je nastala čuvena replika Danila Bate Stojkovića: “Mesi, mesi, neće ništa da ti škodi”, zanimljivo, ne voli da gleda upravo onaj kome smo zavideli – Slavko Štimac!

“Iskreno, i ne gledam scenu sa Jagodinkom Simonović, niti naročito razmišljam o njoj. Tako da i posle ovoliko godina ne znam šta da mislim o tom delu filma. Malo me iritira kad se od celog filma ljudi prisećaju samo te scene. Često mi se dešava da me samo za to pitaju, ali dobro“, rekao je Slavko Štimac u jednom intervjuu (daleko od toga da Štimac ne voli ovaj film).

Kultna scena iz filma “Varljivo leto”

Snimljen u režiji Gorana Paskaljevića, i po scenariju Gordana Mihića, ovo duhovito, kultno ostvarenje sada je, poput nekih drugih kultnih filmova domaće kinematografije restaurirano, “osveženo” kako bi bilo zaštićeno kao nacionalno kulturno dobro od velikog značaja.

Restaurirani film je prvi put premijerno prikazan na prvom izdanju Dunav film Festa u Smederevu, gde su okupljeni bili oduševljeni “novom” slikom “starog” filma, a među njima je bio i sam režiser.

“Film sam pogledao i očaran sam koliko to lepo izgleda”, rekao je pred projekciju Paskaljević i pohvalio “mladu Mašu” koja je radila na projektu ovog filma.

Film je obeležila i fenomenalna glumačka postava, koju je predvodio legendarni Danilo Bata Stojković, raskalašni deda Mija Aleksić, koji je ponosan na svog unuka (Slavko Štimac), Mira BanjacDragan ZarićNeda ArnerićDragana VaragićSanja Vejnović

KOMENTARIŠI