Labudovi doneli ptičiji grip kod Velikog Gradišta

Labudovi doneli ptičiji grip kod Velikog Gradišta

Veliko Gradište – Uprava za veterinu proglasila je obalu Dunava kod naselja Vinci nadomak Velikog Gradišta, zaraženom od ptičijeg gripa, u poluprečniku od tri kilometra.

Područje u poluprečniku od deset kilometara proglašeno je ugroženim od ove zarazne bolesti – avijarne influence kod divljih ptica, u ovom slučaju labuda, saopštio je Štab za vanredne situacije opštine Veliko Gradište.

Radi suzbijanja i iskorenjivanja ptičijeg gripa naloženo je da se domaća živina u ovim područjima drži zatvorena, zabranjen je promet živine, ptica i pernate divljači u narednih petnaest dana, kao i održavanje sajmova, izložbi, takmičenja ptica.

Nije dozvoljeno ni naseljavanje lovišta pernatom divljači, a veterinarske nadležne službe vršiće aktivan nadzor gazdinstava. Pojačane su i druge sigurnosne mere, uključujući i dezinfekciju.

Nadležni apeluju na građane da svaku promenu zdravstvenog stanja i povećan procenat uginuća živine, kao i eventualna uginuća divljih ptica, posebno selica, odmah prijave veterinarskoj službi, inspekciji i lokalnom kriznom štabu.

Beli lepotani koje je ledeni januarski talas doneo Dunavom iz krajeva hladnijih od Srbije, prava su atrakcija u gradovima kroz koje prolazi ova velika reka.

KOMENTARIŠI