Foto: Urban City

Spuštena je zavesa na 48. Festival dramskih amatera sela Srbije (FEDRAS) u Malom Crniću.

I ove, kao i prethodnih godina, stručni žiri u sastavu Cisana Musuridže, Lidija Vukićević i Aleksandar Dunić, nisu imali nimalo lak zadatak da odaberu najboljeg među odličnim amaterima.

Na ovogodišnjem FEDRAS-u, žiri je pogledao 8. predstava u zvaničnoj konkurenciji:

1.Jovan Sterija Popović „POKONDIRENA TIKVA“, iz Starog Sela
2.Jovan Sterija Popović „LAŽA I PARALAŽA“, iz Mišara
3.Branislav Nušić „ VLAST“, Sivac
4.Nebojša Romčević „KAROLINA NOJBER“, Kostolac
5.Mihailo Laptošević „ Ničija deca“, Gračanica
6.Dušan Kovačević „ ZVEZDANA PRAŠINA“, Aeksinac
7.Miroslav Momčilović „ŽIVOT IZ POČETKA“, Bantsko Karađorđevo
8.Dragoslav Mihailović „ PROTUVE PIJU ČAJ “, Despotovac.

Nagrada za kostim dodeljena je Dušanu Simiću, u predstavi „LAŽA I PARALAŽA“.

Nagrada za muziku pripala je Marku Boškoviću za predstavu „KAROLINA NOJBER“.

Nagrada za scenografiju dodeljena je Filipu Rajkoviću za predstavu „LAŽA I PARALAŽA“.

Nagrada ta mušku epizodnu ulogu pripala je Srđanu Stojadinoviću, za ulogu Ivana u predstavi „ZVEZDANA PRAŠINA“, po tekstu, Dušana Kovačevića, Gradskog pozorišta Teatar 91. Aleksinac, zatim Nemanji Radivojeviću za ulogu Rake, u
predstavi „PROTUVE PIJU ČAJ“ Dragoslava Mihajlovića, Teatar RESAVA, Centar za kulturu Despotovac, i Nebojši Milosavljeviću , za ulogu Ružičića u predstavi „POKONDIRENA TIKVA“, Jovana Sterije Popovića, Dom kulture „Vlada Marjanović“, Staro selo.

Nagrada za žensku epizodnu ulogu otišla je u ruke Anastaziji Glumac, ulogu carice u predstavi „ŽIVOT IZ POČETKA“ , autora Miroslava Momčilovića AP „Jovica Jelić“ – Banatsko Karađorđevo.

Nagrada za glavnu mušku ulogu pripala je Valentinu Oljači za ulogu sveštenika u predstavi „KAROLINA NOJBER“
A.P. „KASTELUM“ –Stari Kostolac.

Nagradu za glavnu žensku ulogu odnela je Teodora Tomić, za ulogu Jelice, u predstavi „ LAŽA I PARALAŽA“ – A.P. Vožd.

Ove godine je ustanovljena izuzetna nagrada za glumačko dostignuće, jednoglasnom odlukom žirija, ovogodišnji laureat je NATAŠI ROKVIĆ, za ulogu Karoline Nojber u istoimeno drami.

Nagrada za najbolju režiju otišla je Dušanu Simiću za režiju „LAŽA I PARALAŽA“ Jovana Sterije Popovića, za maštovito osmišljenu predstavu i sugestivan rad sa glumcima.

Specijalnu nagradu žiri 48. FEDRASA dodelio je AP „Janićije Popović iz Gračanice za potresno svedočenje kosovske stvarnosti i kolektivnu igru za tekst „NIČIJA DECA“ Mihajla Laptoševića.

Treća nagrada za predstavu u celini dodeljena je teatru „Resava“- Centra za kulturu Despotovac za predstavu „PROTUVE PIJU ČAJ“, Dragoslava Mihajlovića.

Druga nagrada za predstavu u celini pripada Amaterskom pozorištu iz Starog Kostolca „KAROLINA NOJBER“, po tekstu Nebojše Romčevića.

Prva nagrada za predstavu u celini otišla je predstavi „LAŽA I PARALAŽA“ , amaterskom pozorištu, „Vožd” – Mišar, opština Šabac.

Foto: Urban City

Po završenoj dodeli nagrada, predsednik opštine Malo Crniće, Mališa Antonijević, prisutnima se obratio rečima:

“Proteklih osam dana, koliko je trajao naš festival sa svim predstavama u konkurenciji i van nje, sa svim dešavanjima koja su pored oblasti pozorišta obeležila 48. Fedras, naša opština je pokazala da je umetnost i kultura nešto što negujemo i nešto čime se ponosimo.

Foto: Urban City

Četrdeset osam godina odoleva vremenu, traje, i samo smo mi prolazni, a Fedras je samo svake godine za po jednu godinu stariji i polako se približava jubileju od pola veka postojanja. Za sve ove godine postao je drugo ime za našu opštinu, i mi smo na to ponosni i sigurnismo da svaki građanin naše opštine sa ponosom ističe da je iz opštine koja ima festival i “Stig” časopis za književnost, umetnost i kulturu.

Kada sumiramo rezultate ovogodišnjeg Fedrasa, možda je najveća odgovornost na našem stručnom žiriju, koji nema lak zadatak da od odličnih odabere najbolje, i ja koristim priliku da im se zahvalim na pažnji i predanosti koju su pokazali svih ovih večeri.

Fedras je naš ponos, naša tradicija, naše drugo ime. Fedras je veza koja spaja i amanet koji smo nasledili, ali istovremeno i obaveza i poruka narednim pokolenjima. Uz umetnost smo mudriji, i bolje gledamo na svet.”

Foto: Urban City

Poslednje večeri festivala, publika je imala prilike da uživa u predstavi “Lopuže” Branislava Nušića, u izvedbi pozorišta “Slavija” iz Beograda, u režiji Velimira Mitrovića.

KOMENTARIŠI