Likovni umetnici obišli opštinsko zdanje

Likovni umetnici obišli opštinsko zdanje

Staro zdanje opštine Veliko Gradište, bogato umetničkim delima, posetili su juče učesnici likovne kolonije “Duhovna hirurgija“ koja se ovih dana održava na Srebrnom jezeru.

Organizator kolonije je Udruženje “Đura Jakšić“ iz Požarevca koje već niz godina uspešno vodi Snežana Milošević, a likovne umetnike je, ovom prilikom, primio zamenik predsednika opštine, Slađan Marković.

“Trudimo se da imamo zdravu sredinu, grad je uređen…“, rekao je Marković, neposredno nakon otvaranja drugog dana manifestacije “Dani cveća i meda“ koja se održava u Velikom Gradištu. On je istakao da Gradište ima velike potencijale te da je ozbiljan turistički lider u zemlji, predstavivši objedinjenu turističku ponudu sa zanimljivim mestima u okolini, ali i najznačajnije turističke resurse ove opštine – Srebrno jezero i Ramsku tvrđavu koja uskoro očekuje svoje novo predstavljanje javnosti.

Snežana Milošević podsetila je i da, samo Veliko Gradište, ima 17 akademskih slikara kao i da je čuveni slikar i vajar, Milan Besarabić, deo svoje vredne zbirke poklonio opštini. U to ime, prošle godine je, u njenoj organizaciji, održana kolonija “Golub i cveće“, posvećena ovom produhovljenom umetniku. Snežana je, ovom prilikom, najavila još dve likovne kolonije koje će krajem septembra biti održane u Velikom Gradištu, a čija će dela oplemeniti prostore ostalih javnih ustanova u gradu. Kako je napomenula, sve dosadašnje donacije potvrđene su ugovorima i popisane kako bi građanima ostale kao stalna zaostavština.

Teško je bilo nabrojati svo stvaralaštvo i interesovanja prisutnih umetnika koji su se, tek ukratko, predstavili: Miloš Dekić je slikar iz Ljubljane, Snežana Pešić samostalni umetnik, član ULUS-a, iz Beograda, Jovana Simjonović master slikarstva iz Niša, Darko Đorđević diplomirani slikar, novinar, spiker, reditelj, član ULUS-a, iz Trstenika, Goran Jovanović grafički urednik i samostalni umetnik iz Knjaževca, njegova supruga Lela Mihajlović Jovanović inicijatorka za osnivanje udruženja likovnih stvaralaca u Knjaževcu koja ovom prilikom stiče nova iskustva i impresije, Radojka Samardžija likovni pedagog iz Beograda i, ujedno, selektor na Koloniji, Todor Jovanovski slikar amater i polaznik Slikarske škole Sergeja Jovanovića iz Beograda, i Vesna Marković magistar Likovne akademije u Beogradu.

A pored Gradišta, ove umetnike uskoro očekuje i putovanje u Tunis gde će, takođe, prezentovati svoj raznovrsni talenat.

KOMENTARIŠI