ZLATIBOR LONČAR, Foto: B.P.

Imamo šansu i na dobrom smo putu da na leto koronavirus stavimo pod kontrolu, izjavio danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

On je izjavio da je danas počela revakcinacija kineskom vakcinom, koja će biti distribuirana onim mestima na kojima se i davala. Takođe, rekao je Lončar,jutros su stigle i dodatne količine “Sputnjika V”, ruske vakcine.

“Građani su shvatili značaj revakcinacije”, rekao je Lončar koji im se i zahvalio.

Prema njegovim rečima, ako ovako nastavimo do leta imamo šanse da stavimo koronavirus pod kontrolu, a tada će građani moći da rade ono što vole – da idu na more.

Lončar je međutim upozorio građane da nema opuštanja posle prve doze. “Molim vas, mnogo je bitno. Mora da prođe vreme do revakcinacij i nakon toga još nekoliko dana da bi se stvorila antitela”, rekao je ministar zdravlja.

U petak popodne, znaćemo više kada ćemo moći da počnemo da pričamo za koliko vremena ćemo moći da osposobimo “Torlak” da pravi ruske vakcine, bar u nekoj fazi. Po nekim procenama to bi moglo da bude za dva do tri meseca. Za oko sedam meseci tek, ta vakcina bi mogla od početka da se pravi u Srbiji, objasnio je on.

Upitan da li se epidemiološke mere u Srbiji poštuju, Lončar je bio jasan: “Mere se ne poštuju. Na sednici ćemo napraviti analizu. Svima je jasno da ako imamo ovakve rezultate, da se mere se ne poštuju, treba nam još vremena.”

Apelovao je na oprez, pogotovo jer idu praznici, Sretenje, kada će veći broj ljudi sigurno pohrliti ka planinama, odakle je zaraza i došla ka gradovima nakon novogodišnjih praznika i zimskog raspusta. Deca su dobro prošla, ali stariji sugrađani ne, dodao je Lončar.

KOMENTARIŠI