Sitkom čija je prva epizoda emitovana sada davnog 15. septembra 1981. godine nije odmah bila omiljena među publikom. Nije sve bilo lako, dosta se radilo i u hodu. Mnoge scene su nastajale spontano, likovi su kreirani u duhu i sa ogromnom voljom glumaca.

Sam naslov serije zasnovan je na staroj engleskoj poslovici “Samo budale i konji rade”, čime se glavni likovi i vode kroz seriji, i izbegavaju poslove i plaćanje poreza.

Radnja je smeštena u zabačeni, radnički deo Londona – Pekam, i pratila je ambicioznog preprodavca svakakve robe i biznismena u pokušaju Dereka “Delboja” Trotera, njegovog pomalo nespretnog mlađeg brata Rodnija, te njihove dogodovštine, uspone i padove u životu, u nastojanjima da se uzdignu iz siromaštva i postanu bogati.

Del ne bira posao samo da bi lako došao do novca i često izgovara rečenicu “Sledeće godine  u ovo doba bićemo milioneri”. Ipak, u toj nameri nailaze na brojne uspone i padove.

Sa izuzetkom izgubljene epizode, kraćeg božićnog specijala iz 1982. i skeča iz 1997, sve epizode su izdate na VHS i DVD. DVD izdanje 2005. epizode „A Royal Flush“ je razljutilo mnoge obožavaoce zbog izbacivanja skoro 20 minuta materijala i dodavanja smeha epizodama, kojeg nije bilo u originaloj verziji. Isto je urađeno i u VHS izdanju iz 1998. i DVD izdanju iz 2003. „Miami Twice“ i to kombinujući dve epizode u jednu i dodavanjem smeha drugoj. Bi-Bi-Si nikad nije objasnio razloge za to i izgleda da nema planova da izbaci bilo koju od ovih epizoda u svojim prvobitnim izdanjima. Otprilike 6 minuta materijala je izbačeno iz VHS izdanja epizode „The Jolly Boys’ Outing“. iz 1994.

KOMENTARIŠI