2.3 C
Pozarevac,RS
29.11.2023.
Maja Gojković posetila Galeriju Milene Pavlović Barili u Požarevcu

Maja Gojković posetila Galeriju Milene Pavlović Barili u Požarevcu

Maja Gojković posetila je danas Galeriju Milene Pavlović Barili u Požarevcu i sa upravnicom Galerije Ljiljanom Dabić razgovarala o projektu izgradnje nove galerije i tom prilikom istakla da je Milena Pavlović Barili svojim radom zaslužila brigu čitave države i da će Republika Srbija i Ministarstvo kulture i informisanja pomoći u tome.

Gojković je tokom posete Galeriji istakla da je jedan od prioriteta da tokom mandata poseti ustanove kulture bez obzira da li su na republičkom, gradskom ili lokalnom nivou i da se upoznala sa planovima da se uz postojeću kuću, koju je majka Milene poklonila Gradu Požarevcu kako bi njene slike bile izložene i dostupne širokoj publici, sada bude izgrađena i nova galerija.

„Došla sam da vidim dokle se stiglo sa projektom i da se upoznam da li država Srbija može da pomogne. Milena ne pripada samo Požarevcu, već zaslužuje poštovanje i nacionalni tretman, jer ona u svetu predstavlja brend Srbije što mi treba da iskoristimo. Svojim radom je zaslužila da je podignemo na pijedestal kome ona kao slikarka zaslužuje da dobije od strane Srbije i Ministarstvo kulture i informisanja će na svaki način pomoći“, poručila je Gojković.

Gojković je rekla da je cilj da se zajedno sa Ministarstvom turizma, koje je takođe voljno da pomogne Gradu Požarevcu i ovoj Galeriji, uskoro dobije kulturno zdanje koje će Požarevac da stavi na mapu važnih turističkih potencijala naše države.

Ministarka kulture i informisanja je podsetila da se ove godine obeležava 111 godina od rođenja velike slikarke Milene Pavlović Barili, koja je obeležila jednu epohu u istoriji umetnosti ne samo tadašnjih jugoslovenskih prostora srpskog slikarstva, već evropskog i svetskog.

„Umetnost može da uradi dosta toga što do sada u Srbiji nije bilo iskorišćeno i treba da pokažemo svetu šta mi sve imamo i da iskoristimo povezanost kulture i turizma, jer će proći i izazov kao što je pandemija Korona virusa i očekujemo da kultura i turizam budu jedne od najvažnijih industrija“, poručila je Gojković.

Radnom sastanku prisustvovao je i gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović. Pavlović je između ostalog rekao da je do sastanka došlo na osnovu inicijative Maje Gojković. On je dodao da se ministarska upoznala sa objektom i projektom prilikom posete od pre nekoliko meseci. Gradonačelnik je dodao da je projekat u finalnoj fazi i da je pomoć od Republike dobrodošla.

3 KOMENTARA

KOMENTARIŠI