Foto: Skupština Srbije

Ministar finansija Siniša Mali govorio je o budžetu za 2024. godinu.

Gostujući na Jutarnjem programu RTS-a, kazao je da će budžet biti “razvojni i uravnotežen, usmeren na povećanje kvaliteta života gradjana i na dalje ulaganje u kapitalne projekte”.

“Nastavljamo politiku koju smo imali priliku da potvrdimo, idemo sa daljim povećanjem plata i penzija, kao i mininalne cene rada…”, rekao je.

Zatim je obavestio da se do sada za penzionersku karticu prijavilo milion penzionera i da je to veliki uspeh.

Što se zarada tiče, prema njegovim rečima, ide se ka tome da u decembru ove godine prosečna plata bude 840 evra.

“Očekujemo da u decembru imamo prosečnu zaradu od 840 evra, a pre samo 10 godina bila je 331 evro. U dinamici smo da u Srbiji 2025. godine prosečna zarada bude 1.000 evra, kao što smo i obećali”, rekao je Mali.

Druga karaktersitika budžeta su kapitalne investicije – 600 milijardi dinara je izdvojeno za te projekte, tu su i neki novi važni infrastrukturni projekti, kao što su obilaznica oko Kragujevca, zatim Bački Breg – Kikinda (tzv. Smajli).

Mali je podsetio da nijedan infrastrukturni projekat nije zaustavljen i da ovim budžetom nikad nisu bila veća izdvajanja za poljoprivredu i zdravstvo: 118 milijardi dinara za poljoprivredu, i za zdravstvo – ukupno 545 milijardi dinara.

“Sve što radimo, radimo kako bi nalazili nove izvore rasta i kako bi naša ekonomija u ovim teškim uslovima nastavila da raste”, rekao je on.

“Naš novac, čak i kada se zadužimo, ide u kapitalne investicije”, naglasio je Mali.

Kazao je da očekuje pozitivan nalaz Međunarodnog monetarnog fonda i da će podržati budžet za narednu godinu.

Podsetio je da je Srbija potpisala 18 sporazuma sa Kinom i da je bitno da država raste.

“Srbija otvara kinesko tržište – otvaramo najveće tržište na svetu – pogledajte koliko se Srbija menja u odnosu na ostale (zemlje), pogledajte atraktivnost Srbije sada. To je ogroman potencijal za rast, isto kao i EXPO. Uprkos strašnim dešavanjima u svetu, naša zemlja nastavlja da raste”, zaključio je Mali.

KOMENTARIŠI