Foto: Skupština Srbije

Gostujući na TV Prva, ministar finansija Siniša Mali govori o pomoći mladima, penzijama, glavnim stavkama u budžetu za 2023. i planovima za nerdnu godinu.

Obavestio je da se do sada 607 hiljada mladih prijavilo za pomoć i podsetio da prijave traju do 15. decembra.

“Isplatili smo to u želji da pomognemo našim mladima. Da im damo vrstu podrške u ovim teškim vremenima. Pomogli smo i privredu i građane”, rekao je Mali.

Podsetio je da će od 16. decembra početi isplata.

Uslovi za prijavu jeste da mladi imaju od 16 do 29 godina. Mali je takođe pozvao sve mlade da se prijave.

“Prijava traje minut. Imamo novca u budžetu, stabilni smo i ovim pomažemo našim mladima”.

“Ponosan sam što ovu veoma tešku godinu završavamo s pomoći mladima”, rekao je Mali istakavši da “uprkos krizi koja traje već 3 godine, pokazali smo da smo stabilni, dovoljno jaki i odgovorni”.

Od 1. januara sledi povećanje penzija od 12,1% – sa novemabarskim povećanjem od 9% nikada nije bilo većeg kumlativnog povećanja, kazao je.

“U ponedeljak u parlamentu branimo budžet za 2023. godinu. Velika stvar za nas. Za nas je najvažnije da zaštitimo životni standard građana Srbije. Od prvog januara idemo na povećanje minimalne cene rada, 14,3 %, na preko 40 hiljada dinara, što će dodatno da podigne nivo prosečnih plata u Srbiji. Narednog decembra prosečna zarada u Srbiji biće 820 evra. Do kraja mandata ove vlade prosečna plata će biti 1000 evra, a prosečna penzija 420/430. U dinamici smo. Od prvog januara idemo i sa povećanjem plata u javnom sektoru 12,5%, za vojsku 25%, što će dodatno podići nivo prosečnih zarada u Srbiji”, rekao je Mali.

“U junu 2012. imali smo osam i po milijardi dinara na računu, a tog meseca nam je samo za isplatu meseca bilo potrebno 40 milijardi, država je bila u bankrotu. Danas na računu imamo preko 300 milijardi dinara. Potpuno smo likvidni. Imamo dovoljno prostora da država preuzme teret krize na sebe”, rekao je Mali.

“Nemate bačen novac kada je budžet Srbije u pitanju”.

Istakao je da je stopa nazaposlenosti 8,9% – istorijski na najnižem nivou ikada.

“Dolaze investitori u Srbiju uprkos krizi. Dokazali smo da smo kredibilni”, naglasio je Mali pričajući o investicijama dodajući da nijedna investicija nije zaustavljena.

“Ceo svet se suaočava sa najvećeom ekonomskom krizom od Drugog svetskog rata. Mi nastavljamo naše kapitalne investicije. Nas očekuju ogromne investicije u naš energetski sektor sa željom da do 2050. budemo potpuno nezavisni od uglja”.

Što se tiče energetike, podsetio je da je cena gasa i struje u Srbiji i dalje među najnižima u Evropi.

“Niste imali u Srbiji povećanje cene struje 10 puta kao u drugim zemljama. I ovde smo taj teret krize preuzeli na sebe”, rekao je.

Govoreći o subvencijama za samohrane majke, rekao je da je ideja da se pomogne majkama sa 20.000 evra za kupovinu stana.

“Pokušavamo da podignemo natalitet u Srbiji. Ako nemamo dovoljno dece, ništa uradili nismo za budućnost Srbije. Mislim da je najveći broj stvari koja su bila pitanja te uredbe izdefinisan vrlo jasno. Novac imamo u budžetu. Ko god podnese potrebnu dokumentaciju, dobija taj novac. Nikakav problem u isplati nemamo”, kazao je.

KOMENTARIŠI