Foto: Skupština Srbije

Ministar finansija Siniša Mali kazao je da su važni predstojeći razgovori sa MMF-om i naveo da naša zemlja ima najnižu stopu nezaposlenosti ikada.

On je istakao da će MMF biti naredne dve nedelje u Beogradu i da će se razgovarati o raznim temama.

„Danas misija MMF-a kreće sa posetom Srbiji. Naredne dve nedelje će biti u Beogradu i razgovaraćemo o velikom broju tema. Razgovaraćemo sa MMF-om o krizi u svetu i načinu na koji ova kriza u svetu utiče na srpsku ekonomiju, aranžmanu postojećem koji ističe u januaru 2023. i to nam je upravo jedna od tema. Ako pogledamo rezultate od 2015. od kada Srbija sarađuje sa MMF-om, mi smo uspeli da ostvarimo veliki broj reformskih ciljeva. Samo od 2018. do danas 26 velikih reformskih ciljeva, ostalo je još 5 za narednih nekoliko meseci. I pogledajte sada našu ekonomiju, od 2015, od kada smo krenuli sa velikim reformama, mi smo uspeli da odgovorimo jako i snažno na krizu koja se zove kovid 19. Sa 8.8 milijardi evra smo pomogli našu ekonomiju. Poslednje dve godine imali smo kumulativno najbrže rastuću ekonomiju u Evropi, imaćemo ove godine preko 60 milijardi evra BDP-a, a 2010. bila je 33 milijarde; danas imamo istorijski najnižu stopu nezaposlenosti koja je 8.9 posto, a 2012. bila je 25.9 posto. Upravo aranžman sa MMF-om nam je pomogao da sprovedemo reforme brzo i uspešno, da naša zemlja bude efikasnija i konkurentnija, samo za prvih 9 meseci preko tri milijarde evra stranih investicija ušlo je u Srbiju, uprkos krizi”, rekao je ministar Mali za ra RTS.

Država je preuzela najveći teret krize na sebe, istakao je on, i dodao da će se sa MMF-om razgovarati o nastavku aranžmana kako bi se nastavilo sprovođenje reformi koje već uspešno sprovodimo i koje smo započeli pre par godina.

„Udeo javnog duga u BDP-u danas 53,7 posto, mnogo ispod nivoa mastrihta od 60 osto, a i mnogo razvijenije zemlje od nas su na preko 100 posto ili preko 200 posto udela javnog duga u BDP-u. Razgovaraćemo i o finansijskom delu aranžmana. Kamate idu gore, novac je sve skuplji i skuplji.”

Mali je istakao da Srbija i dalje ima najnižu cenu struje i gasa.

„Mi imamo dovoljno novca. Sada imamo preko dve i po milijarde evra na računu i potpuno smo likvidni. Želimo da vidimo kako će se stvari razvijati u budućnosti. Svesni smo svi ogromne energetske krize i povećanja cena energenata. Naš cilj je da obezbedimo i dovoljno gasa, goriva, benzina, struje, a opet je teret ove krize država preuzela na sebe”, rekao je Mali.

Kako kaže u krizi koja je zadesila svet, naš cilj je da obezbedimo dovoljno svega za naše građane.

„Hoćemo da pomognemo, da budemo prisutni, ako treba da se uveze dodatne struje, da mi taj novac imamo. Vodimo odgovornu ekonomsku politiku, i to je i moj odgovor za kritičare. Imamo dovoljno novca na računu, nabavljamo i uglja, imamo dovoljno gasa, i dalje kontrolišemo cene dizela, goriva, osnovnih životnih namirnica, pokušavajući tako da držimo pod kontrolom inflaciju u Srbiji. Kao što je predsednik rekao, ova zima će biti teška, ali mi moramo da se pripremimo i za onu narednu koja dolazi. Mi nijedan projekat nismo zaustavili do sada”, istakao je ministar.

5.000 dinara za mlade

Mali je istakao da će pomoć mladima biti isplaćena pre Nove godine.

„Od 1. do 14. decembra biće otvoren proces prijava za novčanu pomoć od 5000 dinara mladima, i pozivam sve mlade da se prijave. 15,16,17. u tim danima pred Novu godinu, mi ćemo taj novac isplatiti mladima. Ispunjavamo svako obećanje koje dajemo. Mi hoćemo da budemo oaza sigurnosti za naše građane”, naveo je on.

KOMENTARIŠI