Mali: Vodimo računa o svakom dinaru i pojedincu

Mali: Vodimo računa o svakom dinaru i pojedincu

Foto: Skupština Srbije

Ministar finansija Siniša Mali rekao je za RTS da se budžet za narednu zasniva na tri stuba. U prva tri kvartala ostvaren je pozitivan rast BDP-a. Javni dug u odnosu na BDP je oko 54 odsto, što je ispod nivoa Mastrihta, a prosek EU je 94,5 odsto, napomenuo je Mali. Usmereni smo da održimo i povećamo životni standard građana jer su povećanja veća od projektovane inflacije za narednu godinu, kaže ministar Mali.

U Skupštini Srbije počinje nova sednica, na kojoj će poslanici raspravljati o budžetu za 2023. godinu. Plan republičke kase je da ukupni prihodi iznose 1.843,4 milijarde dinara, što je 7,8 odsto više nego ove godine.

Pred parlamentarcima će biti čak 35 tačaka dnevnog reda.

Decembar je mesec, kada se u republičkom parlamentu svode računi za tekuću godinu, ali i prave planovi za prihodovanje, ali i trošenje za narednu godinu, najvažniji finansijski zakon danas je pred poslanicima.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je, gostujući u Dnenviku RTS-a, da će pred poslanicima biti predlog budžeta za 2023. godinu, a da je pre tri nedelje izglasan rebalans budžeta za ovu godinu.

“Ta dva dokumenta i celu ekonomsku politiku vidim u skopu svih događanja u svetu u poslednje tri godine. Od 2020. svetska kriza je verovatno nikada veća od Drugog svetskog rata, zbog pandemnije, nakon toga zbog velikih problema u lancima snabdevanja, tu je energetska kriza, konflikt u Ukrajini. U svim tim uslovima, Srbija se mnogo bolje snašla, nego mnogo razvijenije zemlje od nas, pokazali smo se ozbiljnim kada je kovid krenuo, sa skoro 9 milijardi evra smo reagovali iz budžeta, pomogli našu privredu i pomogli građanima”, istakao je Mali.

Kada pogledate izveštaje od prošle nedelje Zavoda za statistiku, vidite da nam je rekordno niska stopa nezaposlenosti od 8,9 odsto, napominje ministar finansija.

U prva tri kvartala pozitivan rast BDP-a

Prema njegovim rečima, pre deset godina, stopa nezaposlenosti u Srbiji je bila 25,9 odsto. U prva tri kvartala ove godine ostvaren je pozitivan rast BDP-a. Javni dug u odnosu na BDP je oko 54 odsto, što je ispod nivoa Mastrihta, a prosek EU je 94,5 odsto.

“Peti je decembar, imate tople domove, grejanje radi, obezbedili smo dovoljne količine gasa, borimo se da obezbedimo i dovoljne količine struje. Država je pokazala svoju snagu i stabilnost, teret krize preuzela je u navećoj meri za sebe”, istakao je Mali.

Dodaje da je povećanje struje i gasa minimalno povećanje, ako se uporede sa cenama u svetu.

Ovog septembra u odnosu na prošli septembar, cena struje je deset puta veća nego što je bila prošle godine, podseća Mali.

Konzervativni pristup – bolje da nas prihodi iznenade

“Nama su prihodi projektovani 7,8 odsto veći za narednu godinu, to je daleko najkonzervativniji pristup, gledamo da budemo najkonzervativniji pa da nas lepo iznenade prihodi. Za ovu godinu imamo 192 milijarde dinara veće prihode od planiranih. Onda je lakše voditi budžet, kada vidite da vam bolje ide naplata prihoda”, podvukao je on

Kada je budžet u pitanju, Mali kaže da je bolje da smo konzervativni – da vodimo računa o svakom dinaru, pa ako nas iznenadi veći prihod, onda ćemo znate gde da uložimo.

Dodaje da je situacija u svetu takva da ne znate kako sutra da predvidite šta će se desiti, zbog konflikta, zbog situacije na energetskom tržištu.

“Obezbedili smo grejanje, dovoljne količine gasa, uprkos nekim pojedincima koji su govorili o najcrnjem scenariju, 2020. milioni ljudi su ostali bez posla u celom svetu”, rekao je Mali.

“Reagovali smo brzo, efikasno, izbegli smo taj scenario, uprkos krizi koja traje tri godine imamo najnižu stopu nezapsolenosti u Srbiji. Napravili smo dovoljno i pokazali koliko smo kredibilni, sa koliko odgovorbnosti vodimo ekonomsku politiku”, ističe ministar.

Ukazuje da ni rebalans budžeta nije slučajan. Do kraja godine imaćemo više od 4 milijarde evra direktnih stranih investicija, više nego prošle godine, rekao je on.

Plate i penzije

Ministar Mali je rekao da postoje tri struba budžeta, i da je prvi povećanje životnog standarda građana. “Uprkos krizi idemo sa dodatnim povećanjem penzija od 12,1 odsto za sve najstarije sugrađane”, kaže Mali.

“Obećanje koje smo dali za ovu godinu, povećanje od 9 odsto, ispunjavamo. U petak su penzioneri koji su samostalci dobili povećanje penzija od 9 odsto, sutra dobijaju poljoprivredni penzioneri i vojni penzioneri, a 10. svi ostali, dakle povećanje od 9 odsto”, navodi Mali.

Dodatno na to sada u budžetu od 1. januara još 12,1 odsto, ukupno 20,8 odsto za najstarije sugrađane. Radi se o procentualno najvećem povećanju penzija ikada, ističe Mali.

Prema njegovim rečima, povećanje plata biće 12,5 odsto za javnu upravu, osim za vojnike – povećanje iznosi 25 odsto.

“Od 1. januara ide povećanje minimalne zarade, 14,3 odsto, poređenja radi 2011. je iznosila 15.700 dinara, sada preko 40.000. Ide se sa daljim rasterećenjem zarade, poslodavci će manje plaćati poreze i doprinose, ukida se 1 procentni poen doprinosa za PIO fond na teret poslodavca i tako doprinosimo tržištu rada u smislu dodatnog zapošljavanja”, napomenuo je Mali.

Usmereni smo da održimo i povećamo životni standard građana jer su povećanja veća od projektovane inflacije za narednu godinu, kaže ministar finansija.

Nastavljamo politiku brige o svakom pojedincu, zaključio je Mali, govoreći o prvom stubu budžeta.

Kapitalne investicije i energetika

Govoreći o kapitalnim investicijama, kao drugom stubu budžeta, Mali kaže da u budžetu ima 6,8 odsto BDP-a novca za tu namenu.

Mali kaže da će ove i sledeće godine to biti najveće izdvajanje, kapitalne investicije su veoma važan deo rasta BDP-a.

“U naredne dve-tri nedelje očekujemo da potpišemo ugovor sa EU oko izgradnje brze pruge Beograd-Niš. U Srbiji se gradi trenutno 10 auto-puteva i brzih saobraćajnica, imamo dodatni novac za izgradnju projekta metroa u Beogradu, za investiranje u bolnice i škole”, podvukao je Mali.

Prema njegovim rečima, važno je da se zadrži realna potrošnja sa ekonomskog gledišta.

Treća stvar je, kako kaže ministar, energetika. Kriza je izazvana u svetu, odnosi se na cenu i nabavku energenata, ali mi, dodaje Mali, imamao dovoljno rezervi u budžetu da obezbedinmo gas, borimo se da imamo dovoljno struje i za domaćinstva i za našu ekonomiju.

“Mi danas imamo na računu 285 milijardi dinara, likvidni smo, možemo da reagujemo ako se neki problem desi, kao što smo reagovali kada smo nabaljali vakcine, respiratore”, istakao je ministar finansija.

O zamerkama na budžet

Mali kaže da je otvoren za sugestije od bilo koga ako su konstruktivne. “Moja poruka prosvetarima – budžet za narednu godinu za nauku i prosvetu iznosi 265 milijardi dinara, pre 10 godina bio je 161 milijardu”, rekao je Mali.

Podseća da je prosečna plata nastavnika bila 44.200 dinara, a sa povećanjem od 12,5 odsto od 1. januara biće 77.000 odnosno 78.000 dinara.

“Vodimo računa, imaće u budžetu povećanje novca za prosvetu i rekordan budžet za poljoprivredu. Povećava se budžet za kulturu”, napominje Mali.

Izneo je podatak da se do sada 715.000 mladih prijavilo za pomoć od 5.000 dinara.

KOMENTARIŠI