Na poziv oca Jeliseja, igumana manastira Nimnik koji se nalazi u blizini sela Kurjače, predsednik opšttine, Dragan Milić, posetio je u utorak sa svojim saradnicima ovu malu, ali duhovno bogatu i vrednu zajednicu.

U manastirskom kompleksu koji čine crkva, kapela i konak u toku su radovi na obnovi kapije i zvonika kao i potpornog zida poviše konaka. Iako je preko 300 gostiju posetilo u nedelju ovu svetinju, danas u njoj vladaju potpuni mir i tišina, a svi objekti su savršeno čisti i uredni. Manastir se izdržava mahom od plodova rada njegovih žitelja koji uzgajaju stoku i obrađuju polja.

Manastir Nimnik, Foto: Opština Veliko Gradište

Opština Veliko Gradište, takođe, daje svoj doprinos svake godine, pomažući crkve i verske zajednice na svojoj tereitoriji i u okolini, kao i srpski manastir Bazjaš u susednoj Rumuniji.

U Nimniku nije izostala srdačna dobrodošlica i gostoprimstvo domaćina pa su posetioci postali bogatiji za jedno duhovno iskustvo. Ovaj manastir iz vremena Kosovskog boja, smešten je u šumovitoj stiškoj udolini, između uzvišenja Gorica i Golog brda, gde se nalazi i lekoviti izvor.

Manastir Nimnik, Foto: Opština Veliko Gradište

Prema legendi, manastir je ime dobio po rečima devojčice koja je na pitanje Turaka, gde je manastir i ima li hajduka, na vlaškom odgovarala samo sa “nušću nimik“, što u prevodu znači “ne znam ništa“. Telo male Nikoline pohranjeno je u kapeli koja se danas naziva “svetinja“ i u narodu se veruje da leči od neplodnosti i drugih zdravstvenih tegoba.

KOMENTARIŠI