MANIFESTACIJOM STIŠKA SVITANjA ZAVRŠENO KULTURNO LETO 2018. U MALOM CRNIĆU

MANIFESTACIJOM STIŠKA SVITANjA ZAVRŠENO KULTURNO LETO 2018. U MALOM CRNIĆU

U Malom Crniću celodnevnom manifestacijom „Stiška svitanja“, zavrešeno je Stiško kulturno leto u organizaciji Biblioteke „Srboljub Mitić“, Centra za kulturu i Turističke organizacije, a pod pokroviteljstvom opštine Malo Crniće

U Malom Crniću celodnevnom manifestacijom „Stiška svitanja“, zavrešeno je Stiško kulturno leto u organizaciji Biblioteke „Srboljub Mitić“, Centra za kulturu i Turističke organizacije, a pod pokroviteljstvom opštine Malo Crniće.

Prvi jesenji dan obojen kulturnim tradicionalnim dešavanjima koje neguje opština Malo Crniće, započet je prijemom brojnih gostiju u biblioteci „Srboljub Mitić“. Predsednik opštine Malo Crniće, Mališa Antonijević je u svom kabinetu upriličio svečani prijem za pisce sa 55. Međunarodnih susreta u Beogradu i laureate nagrada po konkursu „Da nije ljubavi ne bi sveta bilo“.

Foto: BSMMC

Pesnici i poštovaoci pisane reči su sa predstavnicima lokalne samouprave, predsednikom Opštine, Mališom Antonijević i predsednicom SO-e , Gorankom Stević, posetili manastir „Zaova“, gde je starešina manastira Marko Pekić, pripovedao legendu o nastanku manastira „ Zaova“, opevanoj u epskoj pesmi „Bog dužan nikom ne ostaje“ i zaovačko jezero. Put je pisce dalje vodio stazom kojom je nekad koračao poznati srpski pesnik Đura Jakšić – do Velikog Sela (naselja u opštini Malo Crniće), gde je goste sačekao Vladan Ilić, besedom o Velikom Selu i glumac Željko Svetomirović, u odori Đure Jakšića, koji je dobrodošlicu gostima poželeo stihovima „Put u Gornjak“ ispred kafane, gde je Đura inspirisan lepotom ravnice Stig i reke Mlave, ispisivao svoje najlepše stihove.

Kulturno umetničko društvo iz Velikog Sela i deca iz OŠ „Đura Jakšić“ pobrinuli su se za prigodan kulturno umetnički program, Udruženje žena „Đurđevdan“ za tradicionalna srpska jela, dok je direktorka malocrnićke Biblioteke Danijela Božičković Radulović, uručila zahvalnice pojedincima i predstavnicima javnih preduzeća i ustanova zauspešnu saradnju i doprinos u organizaciji ove manifestacije.

Foto: BSMMC

Program je nastavljen u biblioteci „Srboljub Mitić“, predstavljanjem pisaca sa 55. Međunarodnih susreta u Beogradu: Dženet Saterlend iz Velike Britanije, Aleksandra Kožeduba iz Rusije, Amos Matia iz Italije i Petra Žebeljana iz Beograda. U okviru manifestacije „Stiška svitanja” po konkursu pod nazivom „Da nije ljubavi ne bi sveta bilo“, a po oceni žirija u sastavu: Jadranka Milošević dr književnosti iz Beograda, predsednik žirija; književnici: Ivan J. Petrović iz Petrovca, Antileta Živković iz Toponice, Zorka Stojanović iz Malog Crnića i Balša Rajčević iz Beograda, dobitnici nagrada „STIŠKI VENAC“, „STIŠKI SUNCOKRET“ i „STIŠKO PERO“ su: Igor Braca Damnjanović , Veselin Dželetović i Violeta Dimitrić iz Beograda. Dobitnici posebnih priznanja su Milo Radov iz Podgorice, za najoriginalniju pesmu; Stefan Đorđević iz Kruševca za najlepši stih; Stojan Šljuka, iz Čajniča Republika Srpske za najslikovitiju pesmu; Jovan D. Petrović iz Petrovca na Mlavi za suptilnost i ritmični izraz u pesmi „Bolna nesanica“; Božidar Dobraković iz Lovćenca za najljubavniju pesmu; Helena Himel iz Ečke, za najmuzikalniju pesmu: Branislav Crnić iz Beograda, za najerotičniju pesmu: Elma Selimi iz Tutina, za najdramatičniju ljubavnu pesmu; Jelena Bujovič (Elena Buevič) iz Ukrajine, za najmoderniju pesmu; Tanja Đurđević iz Velikog Gradišta, za najuzvišenije pevanje o ljubavi. „STIŠKI PUPOLjAK“ pripao je mladoj Aleksandri Obradović iz Velikog Sela.

KOMENTARIŠI