Manja dividenda: Od “Tesle”, ipak, po 1.300 dinara

Manja dividenda: Od “Tesle”, ipak, po 1.300 dinara

Korekcija završnih računa beogradske vazdušne luke dovela je do smanjenja najavljene isplate akcionarima. Prema prvoj računici, građanima je trebalo da pripadne po 1.519 dinara.

Umesto 1.519 dinara, koliko je prema prvobitnoj najavi trebalo da “legne” na račun svakom malom akcionaru Aerodroma “Nikola Tesla”, ovaj iznos dividende će biti 218 dinara niži. Novu računicu je objavilo upravo ovo akcionarsko društvo. Razlog za nižu dividendu od 1.300,87 dinara neto je, kako se navodi, korekcija završnih računa kompanije zbog “uočene materijalno značajne greške prilikom obračuna osnovice za utvrđivanje visine poreza za dobit”.

Naime, u novim, izmenjenim finansijskim izveštajima prihod Aerodroma od koncesije, a reč je o 501 milionu evra (oko 59 milijardi dinara), oporezovan je stopom od 15 odsto. Tako je neto profit ove kompanije smanjen sa 62,04 milijarde dinara, koliko je prvobitno objavljeno, na 53,2 milijarde dinara.

Po novoj računici, sa izmenjenim bilansima, akcionarima će pripasti bruto iznos od 52,9 milijardi dinara, što je 1.530,44 dinara po akciji. Državi, koja u Aerodromu “Nikola Tesla” a. d. poseduje 83,5 odsto vlasništva, sleduje bruto iznos po akciji, a malim akcionarima se on umanjuje za dodatnih 15 odsto poreza na dividende. Tako dolazimo do pomenutih 1.300,87 dinara.

Skupština akcionara na kojoj se odlučuje o raspodeli dobiti Aerodroma, i dalje je zakazana za 18. mart, a očekuje se da isplata bude odmah potom.

KOMENTARIŠI