Međunarodni dan borbe protiv hronične opstruktivne bolesti pluća obeležen u Žagubici

Međunarodni dan borbe protiv hronične opstruktivne bolesti pluća obeležen u Žagubici

Međunarodni dan borbe protiv hronične opstruktivne bolesti pluća obeležava se 15. novembra.

Prema aktuelnim podacima Svetske zdravstvene organizacije, od ove bolesti pluća boluje više miliona ljudi. Procenjuje se da u Srbiji ima između 400.000 i 600.000 pacijenata.

Hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP) karakteriše se ograničenjem protoka vazduha u disajnim putevima. Ograničenje protoka vazduha je progresivno i udruženo sa zapaljenjskom reakcijom pluća na štetne čestice ili gasove. Kod bolesnika sa HOBP manji su otvori disajnih puteva.

Od HOBP najčešće obolevaju pušači ili bivši pušači. Sa napredovanjem bolesti, tegobe postaju sve izraženije. Većina pacijenata kasno se javlja lekaru i smatra da je kašalj normalna pojava usled konzumiranja cigareta.

Za lečenje HOBP koriste se lekovi koji otklanjaju simptome širenjem disajnih puteva, smirivanjem upale i infekcije, a po potrebi i drugi za jačanje snage srčanog mišića. Za lečenje HOBP koriste se tzv. pumpice pomoću kojih se lek unosi udisanjem. To je najbolji, najkorisniji i najmanje štetan vid terapije jer lek deluje direktno na oboleli organ, unosi se mala doza, brzo se otklanjaju simptomi i nema neželjenih efekata. Treba naglasiti kako je pogrešno mišljenje da su pumpice štetne jer navodno stvaraju naviku i imaju negativan efekat.

U toku epidemija gripa i respiratornih infekcija bolesnicima se preporučuje vakcinacija.

HOBP je bolest od koje svake godine oboleva sve više ljudi i predstavlja veliki zdravstveni i socio-ekonomski problem pa je prevencija u smislu prestanka pušenja najbolji način za smanjenje učestalosti tog oboljenja.

KOMENTARIŠI