Kostolac je u nedelju dočekao najbolje šahiste iz cele Srbije koji su se okupili u Sportskoj hali Kostolac.

Razglog okupljanja je peti po redu Memorijal Bora Beka koji iz godine u godinu postaje sve masovniji i kvalitetniji. Ovaj memorijal je okupio na A turniru 112, a na B turniru koji je bio kadetski 53. takmičara. Turnir se igrao u 9. kola po Švajcarskom sistemu uz tempo igre 10 minuta i 5 sekundi po odigranom potezu. Sjajni domaćini obezbedili su veliki broj nagrada i to za deset najuspešnijih takmičara, najboljeg veterana, najbolju ženu, najboljeg kadeta i najboljeg domaćeg igrača.

Turnir je otvorio Boban Maksimović, predsednik ŠK “Kostolac” sa predstavnicima Grada Požarevca na čelu sa gradomačelnikom Sašom Pavlovićem, a igračima se obratio i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić, koji je i sam uzeo učešće na ovom turniru.

Ambijent je bio veličanstven, jer je hala bila izuzetno zahvalna i odavala mirnoću i komfor, koja je šahistima potrebna. Domaćini su se potrudili da šahisti uvek imaju dovoljno osveženja, a za sve takmičare obezbeđen je i ručak.

Iz kola u kolo videli smo smene na tronu između Ivaniševića, Ivića, Perunovića, Radlovačkog, Milanovića, Delčeva.

Na kraju posle velike borbe tri igrača sa istim brojem bodova, ali po dodatnim kriterijumima Ivanišević prvi, Bogosavljević drugi i treći Ivić sa 7,5. Među deset najboljih našla se i sjajna Teodora Injac sa osvojenih 6,5. Najbolji veteran je bio VM Vladimir Kostić sa isto 6,5. Kada je reč o ženama, najbolja žena je bila Irina Čeljuškina sa 4,5, dok je najbolji kadet Miloš M. Stanković sa osvojenih 5,5.

Pehar pobednicima uz direktora turnira Bobana Maksimovića uručio je Andrija Jorgić, generalni sekretar Šahovskog saveza Srbije.

Ovo je ujedno sjajna uvertira za seriju turnira koji se igraju u Srbiji. Prvi na redu je Srebrno jezero 23. juna, a odmah iza njega sigurno najveći turnir u ovom delu Evrope, Srbija open 03. jula.

KOMENTARIŠI