Foto: Unsplash / Okai Vehicles

Menja se Zakon o bezbednosti saobraćaja, a neke od brojnih izmena ticaće se upotrebe e-trotineta i ponovljenih prekršaja zbog kojih počiniocima može biti oduzeto vozilo.

Detaljno o ovome je za N1 govorio Boris Antić, profesor bezbednosti saobraćaja na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu.

Antić kaže da je zakon živa materija koja mora da se menja.

„Svaki dan smo suočeni sa različitim izazovima po pitanju bezbednosti saobraćaja. Pre 30 godina na primer nismo imali mobilne telefone, a sada imamo jednu pošast na putevima – električne trotinete. Velike diskusije u naučnim krugovima se vode na koji način treba biti regulisana upotreba električnih trotineta. Savremeni trotineti mogu da razviju brzine i do 40 na sat, nije im mesto na trotoaru“, kaže on za N1.

To je jedna od stvari, ističe, koja bi trebalo da bude regulisana novim zakonom.

„Treba da vidimo ko sme da vozi trotinet, sa koliko godina, da li će biti potreban neki test poznavanja nekih propisa, oprema, na koji način će biti korišćena… Mnoge stvari treba da budu regulisane zakonom. Infrastruktura je jedan od ključnih parametara. Ako mene pitate, električni trotinet je najsličniji biciklu, kuda se vozi bicikl, tuda se vozi i trotinet, mišljenja sam da trotinet nije nešto što treba da se vozi trotoarom“, kaže on.

Zakon, objašnjava on, da bi imao svoju ulogu, mora za određena ponašanja koja nisu u skladu sa zakonom da predviđa odgovarajuće sankcije.

„Kao što postoje sada za pešake i bicikliste, tako će biti i za one koji upravljaju električnim trotinetima. Šablon nekog normalnog civilizovanog ponašanja podrazumeva da se mi ponašamo na jedan način. U tom okviru postoje oni koji su nepopravljivi“, kaže on.

Bilo je najava i o oduzimanju vozila. Antić objašnjava o čemu se radi.

3 KOMENTARA

  1. Gospodine Anticu,opet vas molim dajte svoje mesto nekome ko zna da radi taj posao i ko je skolovan za to…upropastili ste sve sto ste mogli vi i ljudi oko vas.Koliko jos para treba da uzmete od kazni,putarina,kamera,parkinga,tehnickih pregleda,kinjenja ovog jadnog naroda.Zelim vam samo jedno DA BOG DA i vi ziveli vozili(mozda),jeli,pili kao i ovaj “vas” narod pa ce da se smirite malo sa izmisljanjima poreza taksi i naknada

  2. U ovoj krizi treba razmisljati kako jos dodatno da se namucenom narodu stane nogom za vrat. Vecina tih trotineta su uzeta na rate, to su trotineti koji nezagadjuju okolinu i drzava treba da razmislja o subvencijama za takav vid prevoza kao sto su u NS davali odredjena sredstva za biciklive. Te subvencije dobijaju i putnicka vozila. Druga stvar gorivo je skupo, metro nemamo, u autobusima bojazan od Corone… Picnite da se trudite za ovaj narod, zato se skola uci, a ne da se satre. Dovoljno je naroda otislo ili ipak mislite da nije !?

  3. Zakon treba menjati..Prirodni zakoni nisu izmenljivi,nebi trebalo ni drustveni..Ajde promenite zakon gravitacije..od sutra ne vazi..
    Ovo je bicikla ,samo nema pedale..u cemu je problem..posmatrajte ga kao bicikli,sta vazi za bicikli vazi i za njega i kraj price. .a koliko kosta gorivo,i ja cu da nabavim jedan trotinet

KOMENTARIŠI