Mesecima zlostavljana devojčica u školi u Toponici

Mesecima zlostavljana devojčica u školi u Toponici

Foto: Urban City // B.P.

U školi u Toponici kod Malog Crnića, grupa dečaka na času fizičkog pokušala je da siluje jedanaestogodišnju devojčicu.

Oni su joj skinuli garderobu, slikali je mobilnim telefonima, i zapretili da će podeliti snimke.

Porodica je sve ovo prijavila policiji. Kako se nezvanično saznaje, nasilje nad devojčicom dogodilo se 28. marta.

Devojčicu napala tri vršnjaka, isti oni koji su je u kontinuitetu maltretirali više meseci.

Udarali su je pesnicama, lenjirima, ubadali šestarima.

Tokom lekarskog pregleda, na koji su roditelji samoinicijativno odveli devojčicu, konstatovano 26 povreda nastalih tokom više meseci.

Očekuje se da se protiv trojice dečaka pokrene disciplinski postupak, i da se utvrdi da li njihovi roditelji snose krivičnu odgovornost za zapostavljanje dece.

Policija je podnela krivičnu prijavu, ali ju je tužilaštvo odbacilo jer se radi o mlađima od 14 godina, koji nisu krivično odgovorni.

Rezultat ovakvog činjenja je da devojčica-žrtva nasilja već neko vreme ne ide u školu, dok dečaci koji su je napali prate nastavu kao da se ništa nije dogodilo.

Roditelji su se obratili i Centru za socijalni rad, ali epiloga još nema. U školi je bila i prosvetna inspekcija, ali se još ne zna šta je ustanovljeno.

Roditelji su ispričali policiji da je događaj sa časa fizičkog zapravo bila samo kulminacija maltretiranja koje je devojčica trpela od početka ove školske godine, a škola, kako su rekli, iako su sve prijavili, nije adekvatno reagovala.

U međuvremenu se pojavilo saopštenje škole, prema kojem su, po saznanju o incidentu “preduzeli sve korake predviđene pravilnikom, obavestili su sve aktere i nadležne institucije”. Sproveden je, saopšteno je, i vaspitno-disciplinski postupak protiv učenika koji su učestvovali u događaju. Izrečene su vaspitno-disciplinske mere učenicima za koje je utvrđena odgovornost zbog učinjenog dela i teže povrede obaveza učenika. Pojačan je vaspitni rad sa njima i određene mere društveno korisnog i humanitarnog rada.

Za učenicu koja je pretrpela nasilje, kako je saopštila škola, sačinjen je plan zaštite i utvrđene su mere podrške. Pokrenuti su i disciplinski postupci radi utvrđivanja odgovornosti zaposlenih.

KOMENTARIŠI