Meteorska kiša će nam ulepšati noć

Meteorska kiša će nam ulepšati noć

Početak avgusta je uvek uzbudljiv period za ljubitelje astronomije i sve nas koji jednostavno uživamo u gledanju u noćno nebo - dva velika roja meteora prolaze pored Zemlje i prave pravi spektakl zvani kiša meteora.

Najpoznatiji meteorski roj Perseida ove godine će biti slabije vidjiv jer će se vrhunac kiše meteora (oko sedmog avgusta) poklopiti sa punim Mesecom, pa će vidljivost zvezda padalica biti dosta manja. Tu na scenu stupa Delta akvarid kiša meteora, koja je uveliko aktuelna, a večeras i sutra uveče će biti u vrhuncu!

Delta akvarid prolazi pored Zemlje svake godine od 12. jula do 23. avgusta a astronomi kažu da je najbolje veče za gledanje zvezda padalica baš večeras. Ne samo da će nebo biti mnogo mračnije, jer je Mesec mlad i zalazi već oko ponoći, već će u ovom periodu i učestalost zvezda padalica biti najveća i možemo da očekujemo oko 10 do 20 padalica na sat vremena.

Ovo je, ruku na srce, dosta manji intezitet od Perseide, koja donosi i do 100 padalica na sat, ali evo lepih vesti – ova dva roja meteora se preklapaju!

To znači da ćete večeras i sutra uveče na nebu moći da vidite i padalice Delta akvarida i padalice Perseide, koje se razlikuju po tome što dolaze sa dve različite strane neba!

Kako astronomi kažu, najbolje će se videti na južnom delu Zemljine hemisfere, ali stanovnici severnog dela ne treba olako da odustaju jer će se padaloice i te kako videti.

Ova kiša za astronome predstavlja pravu misteriju, jer nisu sasvim sigurni odakle dolazi. Iako od 1870. ona svake godine zasipa Zemlju, nije utvrđen “oblak”, odnosno glavni izvoz tih meteora. Jedna od najčešćih pretpostavki je da su u pitanju ostaci komete 96P Macholz, ali ni to nije potvrđeno.

Ne zaboravite da zamislite želju

Zamišljanje želje kad vidimo zvezdu padalicu je jedno od onih verovanja za koja nemamo pojma odakle dolaze, ali nam je nekako svima ostalo u podsvesti da to treba da uradimo.

Legenda kaže da je sve počelo od Ptolomeja, grčko-egipatskog astronoma, astrologa i matematičara koji je verovao da je to znak da bogovi u tom trenutku gledaju na Zemlju i uslišuju želje.

KOMENTARIŠI