MH370: 10 godina od jedne od najvećih misterija u avijaciji

MH370: 10 godina od jedne od najvećih misterija u avijaciji

Foto: YT screenshot / ilustracija

Let Malezija erlajnsa MH370 nestao je bez traga 8. marta 2014. godine, što je jedna od najvećih misterija u avijaciji, jer istražitelji ne znaju šta se tačno dogodilo sa avionom i 239 putnika, a vlada Malezije najavila je mogućnost nove istrage.

Međunarodna potraga u južnom Indijskom okeanu, gde se veruje da se avion srušio, ništa nije pronašla, a osim nekih sitnih fragmenata koji su kasnije isplivali na obalu, nikada nisu pronađena tela ili olupine.

Vlada Malezije najavila je mogućnost obnove potragu za MH370 pošto je američka kompanija za pomorsku robotiku koja je pokušala da pronađe avion 2018. godine predložila novi pokušaj.

Avion Boing 777 nestao je sa radara 39 minuta pošto je napustio Kuala Lumpur na putu za Peking, 8. marta 2014. godine.

Pilot je poslao poslednji radio poziv u Kuala Lumpur pre nego što je napustio Maleziju: „Laku noć Malezija tri sedam nula“, ali se nije prijavio kontroloru leta u Ho Ši Minu kada je avion ušao u vazdušni prostor Vijetnama.

Nekoliko minuta kasnije, transponder aviona, komunikacioni sistem koji prenosi lokaciju aviona kontroli vazdušnog saobraćaja, se isključio.

Vojni radar je video kako se avion okrenuo da bi preleteo Andamansko more pre nego što je nestao, a satelitski podaci pokazuju da je nastavio da leti satima, verovatno sve dok nije ostao bez goriva.

Veruje se da se avion srušio u udaljenom delu južnog Indijskog okeana.

Neko namerno preusmerio avion?

Malezijski istražitelji su u izveštaju 2018. odbacili da su posada i putnici nešto uradili, ali nisu isključili nelegalne pokušaje.

Malezijska vlada je saopštila da je neko namerno prekinuo komunikaciju sa zemljom i preusmerio avion.

U avionu je bilo 227 putnika, među njima petoro male dece, kao i 12 članova posade.

KOMENTARIŠI