Mihajlović: Sledeće godine biče završen blok B3 u Kostolcu

Mihajlović: Sledeće godine biče završen blok B3 u Kostolcu

Ministarka za rudarstvo i energetiku Zorana Mihajlović kaže za RTS da javna preduzeća u oblasti energetike ne treba da budu na granici produktivnosti i profitabilnosti, već da državi i građanima donose novac.

Ministarka Zorana Mihajlović kaže da su potrebna ulaganja u oblasti energetike – u hidroelektrane na gornjoj Drini, gasovod između Niša i Dimitrovgrada, transbalkanski koridor…

“Strategija i cilj je dao kao što smo tranzitni koridor u transportu, u energetici budemo skladište energije i energetski koridor”, objašnjava Mihajlovićeva.

Ističe da će iduće godine biti završen blok B3 u Termoelektrani “Kostolac”, koji se već radi, a da će početi i rad na gasovodu između Niša i Dimitrovgrada.

“Radiće se na povezivanju visokih prenosnih mreža, ka Rumuniji i ka Bugarskoj i ka Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Bićemo nezaobilazna ruta u prenosi električne energije, kao što smo i u transportu”, ističe Mihajlovićeva.

Naglašava da moramo da izgradimo dovoljno kapaciteta za proizvodnju električne energije koji nisu na ugalj i ne utiču štetno na životnu sredinu.

“Sve hidroelektrane koje se budu radile u Srbiji predstavljaju jedan vid zelene energije. Drugi način je da učinimo mnogo više u energetskoj efikasnosti, kao i da omogućimo korišćenje obnovljivih izvora energije”, objašnjava Mihajlovićeva.

“Javna preduzeća će morati efikasnije da rade”

Ministarka Zorana Mihajlović kaže da se dugi niz godina priča o transformaciji javnih preduzeća i da će ona morati mnogo efikasnije da rade jer su to preduzeća koja obavljaju delatnost od društvenog interesa.

“Neke delatnosti će se morati odvojiti, i u Srbijagasu i u Elektroprivredi. Ta preduzeća ne treba da budu na granici svoje produktivnosti ili na granici profitabilnosti. Ona moraju da donose novac ovoj državi i građanima Srbije”, smatra Mihajlovićeva.

Kaže da je neodrživo to što se od nekih javnih preduzeća prave “banije i carevine”.

“Moramo da funkcionišemo kao sistem ako hoćemo građanima da isporučimo dovoljno gasa. Nije više pitanje ni količine gasa ili struje, nego je pitanje kvalitetne struje i kvalitetnog gasa”, ističe Mihajlovićeva.

Najavljuje da će učiniti sve da kvalitetni ljudi dođu na čelo javnih preduzeća.

Ministarka Mihajlović kaže i da će se o eventualnom povećanju cene struje razgovarati sa Elektroprivredom Srbije, ali da će se naći najbolje kompromisno rešenje.

“Hidroelektrane na Drini važne za ceo region”

Kada je u pitanju izgradnja tri hidrocentrale na Drini, ministarka Mihajlović kaže da je svaki kilovat električne energije koji se proizvede važan za ceo region.

“To nije pitanje samo Srbije. To je pitanje i Bosne i Hercegovine odnosno Republike Srpske, da kao region budemo stabilni. Hidroelektrane su zelena energija. Mislim da je mnogo jednostavnije biti konstruktivan i naći uvek zajedničko rešenje, a ne biti protiv”, ističe Mihajlovićeva.

Naglašava da ovaj region mora da ima zelenu energiju i da će plaćati milijarde evra ako ima samo termoelektrane na ugalj.

Ideja je da hidrocentrale budu izgrađene u narednih šest godina, što je zajednički projekat Srbije i Republike Srpske. Ministarka Mijalović navodi da je u pitanju investicija vredna blizu pola milijarde evra.

KOMENTARIŠI