Veliki hrišćanski praznik Bogojavljanje u Velikom Gradištu, 15. put po redu, u organizacije Crkve Svetog arhangela Gavrila, obeležen je tradicionalnim plivanjem za Časni krst.

Na Dunavskom keju okupilo se mnogo ljudi da podrži učesnike ovog zanimljivog takmičenja.

U konkurenciji od 11 učesnika, ovogodišnja pobednica bila je Milica Milosavljević iz Velikog Gradišta. Milici je pripao Časni krst kao i dukat.

Muški deo ekipe dao je blagu prednost mladoj dami, a tako su, pored velike hrabrosti pokazali i veliku ljubav i poštovanje ka svim ženama, I ovim putem, Turistička organizacija im posebno odaje priznanje za ovaj čin.

Plivanje su podržali alasi Velikog Gradišta koji su u čamcima dočekali učesnike i vratili ih na obalu.

Sveštenik je u prigodnom govoru, tokom uručenja priznanja u crkvenom domu, istakao da je svaki učesnik plivanja koji je ušao u reku na Bogojavljanje pobednik, bez obzira što su do krsta neki stigli pre a neki kasnije. Svi plivači koji u okviru Bogojavljenja skoče u osveštanu reku služitelji su Boga živoga, koji im je dao snagu, i kome se uvek zahvaljujemo na blagodetima koje nam pruža. Direktorka Turističke organizacije Branislavka Veličković u pozdravnom govoru poželela je svim učesnicima plivanja, a posebno mladoj Milici, da uvek budu zdravi, radosni i hrabri kao danas.

Po završetku nadmetanja, gradjani su se okupili u porti crkve gde su uzelu Bogojavljensku vodu.

Svake godine plivanje za Časni krst privlači sve veći broj kako učesnika, tako i posmatrača. Svi bi želeli da odaju počast najhrabrijima koji svake godine plivaju na izuzetno niskim temperaturama.

KOMENTARIŠI