Ministar Đorđević u poseti Kazneno popravnom zavodu za žene u Požarevcu /FOTO,...

Ministar Đorđević u poseti Kazneno popravnom zavodu za žene u Požarevcu /FOTO, VIDEO/

Ministar Đorđević je, nakon obilaska, istakao da država brine o osuđenicama koje se nalaze u ovoj ustanovi na izdržavanju kazne, kao i da je promenila politiku i  da će uslovi u kojima žene ovde borave biti po evropskim standardima

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, zajedno sa svojim najbližim saradnicima, obišao je Kazneno popravni zavod za žene u Požarevcu kako bi se uverio u kakvim uslovima borave osuđenice i sa kakvim problemima se susreću.

Ministar Đorđević je, nakon obilaska, istakao da država brine o osuđenicama koje se nalaze u ovoj ustanovi na izdržavanju kazne, kao i da je promenila politiku i  da će uslovi u kojima žene ovde borave biti po evropskim standardima.

Foto: MINRZS

„Upoznati smo sa svim što Kazneno popravni zavod radi, kao i sa njihovim planovima za budućnost. Podržavamo svaki vid poboljšanja uslova života svih osuđenika i ovo je samo jedna od poseta koje planiramo da sprovedemo. Želimo da obiđemo i druge kazneno popravne domove i vidimo u kakvim uslovima rade i kako se kod njih odvija svakodnevni život“, rekao je Đorđević.

Ministar je istakao da veruje da će nakon donošenja Zakona o socijalnom preduzetništvu, koji se u jednom svom domenu odnosi i na ustanove ovog tipa, doprineti lakšoj inkluziji zatvorenika u društvo, nakon izdržavanja kazne.

Foto: MINRZS

„Zabrana diskriminacije po bilo kom osnovu je nešto za šta se Ministarstvo aktivno zalaže. Prilikom ovakvih poseta, želimo da osuđenici znaju da mogu da računaju na podršku države i da se obrate ukoliko postoji bilo kakva osnova za kršenje njihovih prava, jer je cilj Vlade Srbije da se svaki vid diskriminacije iskoreni u našoj zemlji. Nacrt Zakona o rodnoj ravnopravnosti i Izmene i dopune Zakona o zabrani diskriminacije koji uskoro treba da uđu u skupštinsku proceduru dodatno će unaprediti ovu oblast i doprineti manjoj pojavi diskriminacije“, rekao je Đorđević.

Direktor Uprave za izdržavanje krivične sankcije Dejan Carević zahvalio je ministru Đorđeviću na poseti i podršci koju pruža.

Foto: MINRZS

„Veoma nam je drago što je Ministarstvo prepoznalo važnost onoga što ovde radimo, čime se bavimo i čemu težimo, a posebno nam je važno što su izrazili spremnost i dobru volju da se na najbolji način uključe u naše aktivnosti i pomognu nam u ostvarenju naših ciljeva. Želimo da se osobe koje ovde borave nakon izlaska što bolje uklope u društvo, lakše nađu posao i obezbede sebi sigurnu egzistenciju. Zbog toga nam je saradnja sa Ministarstvom od izuzetne važnosti“, rekao je Carević.

Upravnik kazneno popravnog doma u Požarevcu Radojica Šutović istakao je da u ovom domu, u posebno opremljenim prostorijama kazne izdržavaju i žene trudnice i porodilje, sa kojima su i deca do dve godine. Kako kaže, uslovi za dečje bezbedno odrastanje su ovde obezbeđeni.

KOMENTARIŠI