Foto: Urban City // I.P.

U Kostolac je stigao poslednji kontingent opreme za izgradnju novog bloka ТЕ „Kostolac“ B3. Ovim povodom danas su TE-KO Kostolac posetile ministarka rudarstva i energetike u Vladi Srbije Dubravka Đedović i njena ekselencija ambasadorka NR Kine Čen Bo.

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović i ambasadorka Narodne Republike Kine u Srbiji Čen Bo dočekale su poslednji kontingent opreme za izgradnju novog bloka termoelektrane Kostolac.

Foto: Urban City // I.P.

Posle tri decenije, Srbija gradi novi energetski pogon koji je od izuzetne važnosti za proizvodnju struje kako bi se svi osećali bezbednije, pogotovu u ovim nesigurnim vremenima”, rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović koja je sa ambasadorkom Kine Čen Bo prisustvovala isporuci nove opreme.

Foto: Urban City // I.P.

One su istakle značaj ovog projekta koji se realizuje na osnovu međudržavnog sporazuma Srbije i Kine.

Đedović je rekla da je poslednji kontigent opreme ključan za završetak izgradnje novog bloka.

“Ovo je veoma važno postrojenje koje predstavlja novih 350 megavata u proizvodnom pogonu Elektroprivrede Srbije (EPS), što je oko pet odsto proizvodnih kapaciteta EPS-a. To je veoma vazno, kako za građane tako za i privredu”, rekla je ministarka.

Foto: Urban City // B.P.

Ambasadorka Čen Bo podsetila je da je izgradnja bloka B3 termoelektrane Kostolac značajna za razvoj Srbije, a posebno za proizvodnju struje i bezbednost energije.

“Prevaziđene su brojne poteškoće u dopremanju opreme, ali uz napore kineske i srpske strane realizacija projekta ulazi u završnu fazu. Kineska firma koja izvodi radove ulaže sve napore da se radovi završe u roku”, istakla je ambasadorka Kine.

Foto: Urban City // I.P.

Novi blok snage 350 megavata jedna je od najvećih investicija u domaćem energetskom sektoru i prvo veliko energetsko postrojenje koje se gradi u Srbiji posle skoro tri decenije.

Foto: Urban City // I.P.

Srbija će dobiti moderan, efikasan blok koji će ispunjavati sve evropske ekološke kriterijume i dugoročno povećati sigurnost našeg energetskog sistema.

Sinhronizacija bloka počeće u junu 2023. godine, a od septembra će biti na elektromreži, doneće dodatnih pet do sedam odsto kapaciteta za proizvodnju električne energije u EPS-u i doprineće stabilnosti elektroenergetskog sistema.

KOMENTARIŠI