Miris i ukus prave Grčke

Miris i ukus prave Grčke

Samos - jedna od poslednjih oaza bez masovnog turizma u Egejskom moru. Na ovom ostrvu će gosti naći Mediteran kakav je nekad bio. Obavezan je izlet do ekskluzivnog Patmosa, ali ni Efes nije daleko

Ostrvo jelki i čempresa, tirkizno Egejsko more, hrana sa izuzetnim ukusom i nasmejani grčki domaćini. Samos je kutak Mediterana do kojeg još nije stigao masovni turizam u svom najlošijem obliku, pa na plažama vlada mir, domaćini su ljubazni, a i cene prijaju svakom džepu.

 – Ovo je pravo mesto za one koji vole Grčku a već su bili na svim dobro poznatim ostrvima, jer će ovde naći Mediteran kakav je bio pre masovnog turizma – kaže Bojana Mihajlović iz “Kon Tikija”. – Drugi razlog zašto je Samos odličan izbor jeste taj što sada postoji direktan čarter-let iz Beograda, a treći je cena, s obzirom na to da paket-aranžman košta od 199 ili 349 evra za polupansion.

Ovo zeleno ostrvo nazivaju i cvetno, jer ima topla leta i blage zime, pa je plodno za uzgoj maslina i vina. Vino “samotiko” ima božanski ukus koji je volela i Hera, boginja plodnosti rođena u Samosu, a gosti i danas mogu da vide svetilište koje joj je posvećeno. I najpoznatiji matematičar starog sveta Pitagora je sa Samosa. On je, zahvaljujući šetnji po zlatnom pesku plaže Psili Amos, došao do teoreme o trouglu.

samos heraion-min

Na plaži Psili Amos u zoru se mogu čuti petlovi iz Male Azije, pa mnogi turisti idu na izlet u obližnji Efes, jer je Samos od Azije udaljen kanalom širokim kilometar. Možda je još bolje na izlet otići do obližnjeg Patmosa, jer na ovo ekskluzivno ostrvo ne sleću avioni.

Međutim, i sam Samos nudi mnogo zabave. Pošto ima dve zelene planine s najvišim vrhom od 1.443 metra nadmorske visine, ovo je savršeno mesto za pešačenje, planinarenje i vožnju bicikla stazama po prirodi. Pešice, preko nepreglednih vinograda i plodnih polja, može da se stigne do usamljenih plaža, osmog svetskog čuda Pitagoreona, manastira Spilijani ili inženjerskog čuda Efpalion (tunela vodovoda iz 6. veka pre naše ere).

samos_nigtlife-min

Glavni grad Vati je prelepo mesto u kome treba kupiti crvenu sjajnu keramiku, domaće vino i maslinovo ulje, ali i jesti u ribljim restoranima, jer su morski plodovi zaista sveži i imaju pravi ukus, za razliku od hrane na mnogo čuvenijim turističkim destinacijama.

KOMENTARIŠI