Mladi kuvari iz Srbije sa profesorom Nikolom Radišićem iz Požarevca oduševili Rusiju...

Mladi kuvari iz Srbije sa profesorom Nikolom Radišićem iz Požarevca oduševili Rusiju gastronomijom /Foto/

Ovaj "ukusni" događaj je sakupio oko sebe veliki broj kuvara, studenata, mladih stručnjaka, kuvara-amatera, kao i gostiju i stanovnika grada

12. januara 2018. godine, vrata Beloj sali kompleksa Hrama Hrista Spasitelja u Moskvi su bila gostoprimljivo otvorena za učesnike osmog Međunarodnog omladinskog gastronomskog festivala “Obnavljamo tradicije. Božić.”

Požarevački tim na takmičenju, Foto: PRIVATNA ARHIVA

Ovaj “ukusni” događaj je sakupio oko sebe veliki broj kuvara, studenata, mladih stručnjaka, kuvara-amatera, kao i gostiju i stanovnika grada.

Ana Karpinovič i jeromonah Feognost, FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Na festivalu je održano kulinarsko takmičenje među učenicima 20 stručnih škola, kao i 10 drugih škola.

Požarevački tim na takmičenju sa Olgom Serebrovskajom, Foto: PRIVATNA ARHIVA

Ovog puta, timovi iz Srbije, Bugarske i Republike Srpske su pokazali svoje veštine u pripremi božićnih jela, serviranju prazničnih stolova, kao i poznavanje tradicija svoje zemlje, zajedno sa timovima iz Moskve i različitih gradova Rusije.

Srpski sto na takmičenju, Foto: PRIVATNA ARHIVA

Prvi put na takmičenju je učestvovao tim iz Srbije: Srećko Predić i Petar Mišić na čelu sa profesorom Nikolom Radišić iz Ekonomske – Trgovinske škole Požarevca.

Srpski sto na takmičenju, Foto: PRIVATNA ARHIVA

Tim je uspeo da impresionira žiri kvalitetom kuvanja. Za kategoriju “Božićno hladno predjelo od rečne ribe” tim je pripremio pastrmku sa povrćem, kojom je jako oduševili žiri.

CRVENI TRG, FOTO: PRIVATNA ARHIVA

U kategoriji “Dekorisanje božićne trpeze” izvorom inspiracije za decu su postali stari ćilimi tkani po staroj tradiciji u Srbiji, stolnjaci, posuđe od gline, kukuruz, slama, suvo voće, pita sa višnjom, pršuta, kulen. U kategoriji “Svetsko božićno pecivo” tim je predstavio božićnu česnicu. Za kategoriju “Božićno hladno predjelo od živine ” tim je spremio rolat od pilećeg mesa. Takođe mladi kuvari su pripremili po pravom srpskom receptu i sami ukrasili božićni medenjaci, u kojima su uživali brojni gosti festivala.

Gosti se dugo zadržavali pored stola tima Srbije, probali jela, postavljali pitanja, uzimali intervju, pitali za recepte. Takvo iskreno interesovanje javnosti je postao još jednom nagradom za mlade kuvare. Nastup srpskog tima je bio veoma uspešan i obeležen dvoma diplomama i ličnom nagradom predsednika Festivala. Puno su dobrih i lepih reči su rekli Srpskom timu organizatori festivala – kelar Sveto-Danilova patrijaršijskog manastira ijeomonah Feognost i predsednik “Centra obnove tradicija” Anna Karpinovič.

GUM, FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Organizatori su izrazili želju da vide tim profesora Radišiča na međunarodnom gastronomskom festivalu u 2019. godine.

KONFERENCIJA, FOTO: PRIVATNA ARHIVA

U okviru poslovnog programa Festivala 15. januara 2018. godine održana je druga Međunarodna omladinska konferencija u oblasti kuvarstva o temi: “Oblici međunarodne saradnje u oblasti kuvarstva”.

Učesnici su govorili o mogućnostima i neophodnosti međunarodne omladinske kuvarske stručne razmene znanja kao oblika napredne obuke za studente i mlade početnike u kuvarskoj industriji.

KONFERENCIJA, FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Gosti iz Srbije razgovarali su sa svojim ruskim kolegama o temi profesionalne omladinske komunikacije kao obliku ljudske diplomatije. Ana Karpinovič i Nikola Radišić se dogovorili za dalju saradnju u gastronomskoj sferi između Srbije i Ruske Federacije.

Hram Hrista Spasitelja, FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Tim Republike Srbije na čelu sa profesorom Nikolom Radišić zahvaljuje: portalu Senica.ru i projektu “Pomozi delom” (rukovodilac – Olga Serebrovskaja), koji su obezbedili dolazak tima, transfer i učešće Srpskog tima na Festivalu, takmičenju i konferenciji, kao i Tatjani Milenović-Kosturkov, zameniku rukovodilaca Centra međunarodne saradnje “Rusko-Srpski Dijalog”, na informacionoj podršci, prevodu, organizaciji kulturnih programa i pračenja tima tokom boravka u Moskvi.

Marija Česnokova i magazin Slavjanka, FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Nikola Radišić, Srećko Predić i Petar Mišić su posetili Kremlj, Crveni trg, Izmajlovski Kremlj, cirkus braće Zapašnih i šou “Anđeli”, učestvovali u koncertu “Slavenski sastanci”, koji je organizovala Natalja Kolcova, rukovodilac Fonda Svetog kneza Lazara. Profesor Nikola Radišić je ispričao gostima o tradicijama slavljenja Božića u Srbiji, a takođe dao master klas Srpskog kola. Nikola Radišić i Olga Demina, zamenik urednika portala 100 dorog.ru su se dogovorili da nastave saradnju na promociji Srpske kuhinje u Ruskoj Federaciji.

KREMLIN, FOTO: PRIVATNA ARHIVA
KREMLIN, FOTO: PRIVATNA ARHIVA
KREMLIN, FOTO: PRIVATNA ARHIVA
KREMLIN, FOTO: PRIVATNA ARHIVA
KREMLIN, FOTO: PRIVATNA ARHIVA
KREMLIN, FOTO: PRIVATNA ARHIVA

KOMENTARIŠI