Naši građani koji su se vratili sa letovanja preko graničnog prelaza Evzoni-Bogorodica potvrdili su da se ovaj granični prelaz može koristiti za izlaz.

Za povratak iz Grčke, građani Srbije mogu da koriste i prelaz Evzoni-Bogorodica, ali samo za izlaz, ne i ulaz, potvrđuju naši građani koji su se vratili sa letovanja preko ovog graničnog prelaza između Grčke i Severne Makedonije.

Vest je prvobitno objavljena na Fejsbuk profilu Nikana, gde se mogu pročitati aktuelne vesti iz omiljene letnje destinacije većina građana Srbije. Ovu informaciju potvrdio je i direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić, koji podseća na opreznost:

“Tačna je informacija, ali mora se biti oprezan, jer zvanično ovaj prelaz u oba smera će se otvoriti tek 1. jula prema ranijim najavama. Za sada ne prave problem za izlazak iz Grčke, ali imam informaciju da je u petak bilo zatvoreno par sati jer su čekali odluku iz Atine”, rekao je Seničić.

Podsetimo, građani koji su se odlučili da idu na more u Grčku putuju preko Bugarske, gde je granica otovrena 15. juna.

“Za sve one koji letuju u Grčkoj trenutno ili nameravaju da idu narednih dana, možemo da potvdimo da je granični prelaz Evzoni otvoren za izlazak iz Grčke, tako da oni kojima je bliže tim putem, mogu bez problema da se vrate preko Evzonija“, navodi se u objavi na Fejsbuk stranici Nikana.

To je potom u komentarima potvrdilo nekoliko članova grupe koji pišu da su baš tuda ušli u Srbiju i opisali kako je izgledao prelazak granice:

“Funkcioniše izlaz iz Grčke preko Evzonija. Prošao sam upravo i makedonsku granicu. Grci su pitali gde smo bili, kako smo ušli u zemlju, koliko dana i koliko novca imamo sa sobom, a Makedoncima smo dali papir, sporazum kojim se obavezujemo da ćemo za pet sati napustiti zemlju, bez skretanja sa tranzitne rute (autoputa)”, stoji u jednom od komentara.

Za sve koji su se zabrinuli oko testiranja na virus korona ili karantina, takođe u ovom postu sa društvene mreže, srpski turisti svedoče da provera takve vrste nije bilo:

“Na Evzoniju za ulaz u Makedoniju prema Srbiji nije potreban nikakav test, ni karantin, granica se prolazi za pet minuta, jedino se potpisuje izjava na makedonskoj strani da morate da napustite zemlju za pet sati”, kaže još jedan putnik.

S. Makedonija: od 1. jula rade i aerodromi

Vlada Severne Makedonije je danas odlučila da u petak otvori sve granične prelaze za ulazak putnika i to bez PCR testa i upućivanja u izolaciju ili karantin, a naredne srede, 1. jula, otvoriće i Međunarodni aerodrom “Skoplje” i Aerodrom “Sveti apostol Pavle” u Ohridu.

Vlada je saopštila da je to odlučila na preporuku Komisije za zarazne bolesti:

“Od petka 22. juna u potpunosti će biti otvoreni svi granični prelazi za nesmetano kretanje putnika i vozila bez prilaganja PCR testa i bez upućivanja u domaću izoloaciju ili sprovođenja u obavezni državni karantin”, stoji u saopštenju.

Doneta je i o odluka o ukidanju zabrane za organizovani javni prevoz od petka, 26. juna.

KOMENTARIŠI