Most na Đurđevića Tari jedan od najlepših na svetu

Most na Đurđevića Tari jedan od najlepših na svetu

Foto: Urban City / B.P.

Zbog vanvremenske lepote i reke Tare nad kojim se izvija Most na Đurđevića Tari, britanski magazin Times ga je uvrstio u 10 atrakcija koje treba videti.

Most možete videti ako idete do Crne Gore preko graničnog prelaza Jabuka. Smešten između sela Budečevica i Trešnjica, na magistralnom putu Pljevlja-Žabljak, ovaj most je zapravo izgrađen na 172 metra visine, tj. toliko ima od njega do reke u dnu.

Portal Bright Side je most na Tari uvrstio u 20 najlepših na svetu, a posebnu slavu stekao je kada ga je Microsoft postavio kao Windows pozadinsku temu.

Zanimljivo je da most naziv nije dobio po svom tvorcu, već po vlasniku farme koja se nalazila pored.

Arhitekta mosta je bio Mijat Trojanović. Most je građen od 1937. do 1940. godine, kad je Crna Gora bila deo Kraljevine Jugoslavije. Glavni inženjer projekta je bio Isak Ruso.

Čini ga pet velelepnih lukova, sa kojih pogled puca na nestvarnu boju Tare koja pravi najdublji kanjon u Evropi.

Pritom, kada je završen, ovaj most je bio najveći betonski lučni most u Evropi kojim se moglo proći autom.

Ali nekako sa njegovim rođenjem nastao je Prvi svetski rat. Godine 1942. jugoslovenski partizani zajedno sa jednim inženjerom za izgradnju mostova, Lazarom Jaukovićem, srušili su centralni luk betonske strukture i na taj način sačuvali ostale. Stoga italijanska okupatorska vojska nije mogla dalje u tom delu Crne Gore. Ljuti Italijani tražili su Lazara Jaukovića, našli ga i streljali.

Događaji iz toga perioda obrađeni su u filmu Most iz 1969. godine.

Most je neposredno posle rata 1946. godine obnovljen, a korišćen je i kao lokacija za snimanje britanskog akcionog filma Force 10 from Navarone iz 1978. godine.

Danas je most na Tari velika atrakcija. Neki dođu tu samo da bi prošetali njim i uživali u bajkovitom pogledu. Neki da bi išli na rafting rekom. Neki da bi se spustili ziplajnom.

KOMENTARIŠI