MUP: Mere kojih treba da se pridržavate u toku nevremena

MUP: Mere kojih treba da se pridržavate u toku nevremena

Foto: MUP

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, na osnovu upozorenja Republičkog hidrometeorološkog zavoda na današnje vremenske nepogode, ponovo apeluje na građane da se tokom nevremena pridržavaju mera, bilo da se nalaze na otvorenom ili zatvorenom prostoru.

Ako se građani nalaze u zatvorenom prostoru za vreme oluje, potrebno je da obezbede sve objekte koji mogu da odlete usled jakog vetra ili obilne kiše i izazovu materijalnu štetu ili povrede građane, poručuje se u saopštenju MUP-a.

Takođe, kako se dodaje, potrebno je obezbediti i prozore i spoljna vrata i zatvoriti sva unutrašnja vrata, kao i izbegavati kontakt sa kuhinjskim i kupatilskim slavinama, radijatorima i drugim metalnim predmetima, budući da su dobri provodnici.

Ukoliko se građani tokom nevremena nađu na otvorenom, potrebno je da se sklone od bilo kakvih visokih struktura (jarbola, stubova, tornjeva) i imaju u vidu da je sigurno rastojanje od tih struktura jednako njihovoj visini.

Takođe, važno je izbegavati visoke konstrukcije, visoko drveće, ograde, telefonske kablove i električne vodove. Potrebno je pronaći zaklon u zgradi ili u automobilu, a ako to nije moguće, sesti na zemlju i izbegavati stajanje u blizini zgrada ili automobila u koje se ne može ući kao u zaklon.

Ukoliko se građani nađu u šumi, zaštitu treba da potraže ispod grana niskog drveća, a nikako ispod visokog drveća na otvorenom prostoru. Potrebno je ući u šumu i izbegavati granicu između šume i otvorenog prostora, otvorena polja, vrhove brda i planina, obale, jarkove ili druga vlažna mesta. Ne treba prelaziti preko vode, niti plivati.

Ne preporučuje se držanje kišobrana niti drugih metalnih provodnih predmeta u rukama (štapova za golf, štapova za pecanje i slično) i izbegavati blizinu metalnih objekata, bicikala, opreme za kampovanje i slično.

Ne treba stajati uspravno, već čučati ili se makar sagnuti, ne dodirujući zemlju rukama, a ako ste u grupi držati rastojanje od pet metara između sebe.

Ukoliko se nađu u automobilu za vreme jake oluje, potrebno je zaustaviti automobil pored puta dalje od elektrovodova i drveća koje može pasti na automobil, ostati u automobilu i upaliti poziciona svetla dok ne prođe oluja, zatvoriti prozore i ne dodirivati metalne predmete u automobilu i izbegavati poplavljene puteve.

Posebno napominjemo da po završetku olujnog nevremena građani, ukoliko primete kvarove na elektrosnabdevanju kao što su prekinuti kablovi i slično, odmah kontaktiraju nadležne službe u cilju otklanjanja posledica olujnog nevremena.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, kako se poručuje u saopštenju, i danas pružaju svu potrebnu pomoć našim građanima u otklanjanju posledica nevremena i ostaće na terenu jer su tokom današnjeg dana najavljene nove padavine.

KOMENTARIŠI