Povodom novog talasa hakerskih napada na Republiku Srbiju, MUP ističe da pripadnici policije, baš kao i prethodnih dana i meseci, nastavljaju vršenje kontradiverzionih pregleda u objektima i preduzimaju sve mere i radnje u cilju rasvetljavanja slučajeva lažnih dojava o bombama zajedno sa drugim relevantnim službama, Bezbednosno-informativnom agencijom, Vojnoobaveštajnom agencijom, Vojnobezbednosnom agencijom, Posebnim tužilaštvom za borbu protiv visokotehnološkog kriminala i Tužilaštvom za organizovani kriminal.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova rasvetlili su svaku dojavu o postavljenoj bombi koja je došla iz Srbije, brzo pronašli izvršioce i procesuirali ih, saopštio je MUP.

MUP ponavlja da su identifikovane lokacije više mejl adresa sa kojih su stizale preteće poruke o postavljenim bombama sa servisa Gmail, ProtonMail, Eunet mail, Yandex, te da su o svemu obavešteni inostrani partneri od kojih MUP očekuje konkretnu reakciju.

Kako se navodi, ostvarena je saradnja sa Evropolom, Interpolom, policijska i tužilačka saradnja sa zemljama iz kojih su identifikovane pretnje bombama, poput Poljske, Slovenije, Irana, Ukrajine, a ostvaren je i zajednički rad na rešavanju identičnih pretnji sa policijskim organima Mađarske.

“Od 1. januara zaključno sa jučerašnjim danom izvršena su čak 1.243 kontradiverziona pregleda povodom dojava o postavljenim bombama, a kako bi se što brže i efikasnije izvršili KD pregledi, po naređenju ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina koji svakodnevno obilazi specijalističke timove za kontradiverzionu zaštitu na terenu, angažovane su i dodatne policijske snage”, navodi se u saopštenju.

Srbija je, kako se ističe, “meta specijalnog rata i moramo izdržati sve napade i pritiske, baš kao i druge zemlje”.

MUP zahvaljuje “srpskom narodu koji je još jednom pokazao visok stepen odgovornosti i razumevanja pružajući podršku svojoj državi”.

“Srbija će ostati mirna, stabilna i bezbedna uprkos svim izazovima i problemima sa kojima se suočavamo”, navodi se u saopštenju.

KOMENTARIŠI