PODELI
Foto: Urban City / B.P.

12. avgusta 1949. godine, odlukom Izvršnog odbora Gradskog narodnog odbora u Požarevcu, osnovana je Niža muzička škola. Sa radom je počela 1. aprila 1950. godine, kada je na predlog Povereništva za prosvetu i kulturu, Stambena uprava Gradskog narodnog odbora donela rešenje da se Muzička škola otvori i da joj se dodeli zgrada Gradskog električnog preduzeća „Svetlost“.

U prvoj godini rada upisano je 120 učenika na 7 odseka i to: klavir – violina, violončelo, kontrabas – klarinet, flauta i truba. Na početku školske 1950/51. god. u školi je zajedno sa direktorom radilo 8 nastavnika. Prvi klavir ovoj ustanovi poklonio je Ignjat Bajloni, vlasnik mlina u Malom Crniću. Interesantno je da taj klavir ima ugraviran grb stare Srbije i da je verovatno rađen po narudžbini za ondašnji dvor, koji je i danas u funkciji.

Povodom 70 godina rada škole, u sredu, 4. decembra u 17 časova biće održana promocija Foto-monografije u koncertnoj sali škole.

U četvrtak, 5. decembra u 11.30 biće održana Izložba koncertnih plakata u holu Centra za kulturu Požarevac, dok će u podne biti organizovana Svečana akdemija u velikoj sali CZK Požarevac.

KOMENTARIŠI