Na današnji dan pre 28 godina Crvena zvezda postala šampion Evrope

Na današnji dan pre 28 godina Crvena zvezda postala šampion Evrope

Foto: Urban City / B.P. / Ilustracija

Na današnji dan, 29. maj, 1991. godine Crvena zvezda je postala šampion Evrope u fudbalu. Evo koje su sve rezultate beležili crveno-beli od tada…

Najveći uspeh u istoriji domaćeg fudbala dogodio se pre tačno 28 godina. U Bariju, 29. maja 1991, Crvena zvezda je savladala Olimpik Marsej i postala prvak Evrope!

Nije to bila utakmica koja će se prepričavati po dešavanjima na terenu, posle 0:0 rešena je penalima, ali će zauvek ostati u srcima navijača crveno-belih.

Generacija koju su činili Stevan Dika Stojanović, Refik Šabanadžović, Slobodan Marović, Miodrag Belodedić, Ilija Najdoski, Siniša Mihajlović, Dragiša Binić, Vladimir Jugović, Robert Prosinečki, Dejan Savićević, Darko Pančev…, a sa klupe predvodio Ljupko Petrović, nažalost, ubrzo potom se raspala. Ne svojom krivicom, niti iz sportskih razloga…

Iste godine kada Bari, dogodio se i Tokio. Crvena zvezda je 8. decembra 1991. postala svetski šampion pobedivši čileanski Kolo-Kolo 3:0. Sve do minule sezone i pobede nad aktuelnim viceprvakom Evrope i predstojećim finalistom Lige šampiona – Liverpulom – bila je to poslednja “velika” pobeda crveno-belih.

Dugo su Zvezdini navijači čekali da ponovo vide svoj klub među najboljima u Evropi, a konačno su dočekali leta 2018. U dramatičnom revanšu sa Salcburgom, izabranici Vladana Milojevića uspeli su da od 0:2 stignu do 2:2 i uz beogradskih 0:0 ostvare povoljan rezultat za plasman u Ligu šampiona.

Šta se u međuvremenu dešavalo, od 1991. do 2019, kada su u pitanju nastupi na evropskoj sceni, dobro je poznato. Nije bilo rezultata za ponos, ali kao što smo pomenuli, sunovrat je počeo iz nesportskih razloga. Rat je uticao da se raspadne čitava država, a ne jedan fudbalski klub, dok su sankcije i besparica uzrokovale propadanje celokupnog domaćeg sporta, što se i dalje oseća.

KOMENTARIŠI