Na gradilištu vetroparka „Kostolac“: Stigli prvi segmenti za stubove i elise

Na gradilištu vetroparka „Kostolac“: Stigli prvi segmenti za stubove i elise

Foto: Energija Kostolac

Isporuka opreme vetrogeneratora na lokaciju gradilišta Vetroparka „Kostolac“ počela je 13. maja. Tada su isporučene tri elise i pet segmenata stuba za vetrogenerator VG11 na lokaciji Ćirikovac.

Zatim su 20. maja tri elise isporučene za vetrogenerator VG09 na lokaciji Petka, a već sledećeg dana nastavljena je i isporuka segmenata stuba na istom vetrogeneratoru. Do danas elise i delovi stubova su isporučeni i na VG 08, VG 10, VG 12 i VG 14.

– Elise za vetrogeneratore dopremljene su iz Kine, a stubovi iz Turske do luke Smederevo. Ova oprema je odatle prebačena vangabaritnim specijalnim transportom do gradilišta. Prethodno su specijalizovane firme obavile sve preventivne radnje u vezi sa bezbednim transportom opreme – rekao je Predrag Đorđević, rukovodilac projekta u Sektoru EPS-a za ključne investicione projekte i rukovodilac projekta izgradnje vetroparka „Kostolac“.
Đorđević dodaje da se oprema sukcesivno doprema, u saglasnosti sa dostavljenim planom firme „Simens Gamesa“, glavnim izvođačem radova, koji finalno priprema i revidira tehničku dokumentaciju za izgradnju. Nakon završetka dokumentacije počeće i montaža.

Foto: Energija Kostolac

Završetak radova na osnovu dinamičkog plana očekuje se početkom prvog kvartala 2025. godine.

– Dozvole koje su obezbeđene do sada dovoljne su za nesmetane radove na izgradnji vetrogeneratora. Da bi se obezbedio transport vangabaritne opreme, vlasnici privatnih parcela, među kojima ima i naših radnika, dozvolili su nasipanje šljunka i seču stabala na tim parcelama, čime su doprineli realizaciji projekta – istakao je Đorđević i naveo da će transport opreme za vetrogeneratore na lokaciji Drmno biti na kratko pomeren zbog radova na deonici izgradnje brze saobraćajnice Požarevac–Veliko Gradište.

KOMENTARIŠI