Na pružnim prelazima strada najčešće lokalno stanovništvo

Na pružnim prelazima strada najčešće lokalno stanovništvo

Foto: Urban City / B.P. / ilustracija

Prošle godine je čak 17 osoba stradalo na otvorenoj pruzi ili zbog dodira sa kontaktnom mrežom, kažu u “Infrastrukturi železnice Srbije”.

Stanisavljević navodi i da je na pružnim prelazima od 2000. do danas, u 97 odsto slučajeva odgovornost za nesreću bila na vozačima drumskih vozila. Nisu poštovali propise i to se često tragično završava, rekao je Nenad Stanisavljević iz Infrastrukture železnice Srbije.

“Naše statistike pokazuju da na putnim prelazima strada lokalno stanovništvo, oni nisu iznenađeni putnim prelazima i da u određeno vreme idu vozovi, zato apelujemo da se poveća budnost i oprez kod učesnika u saobraćaju. To je potpuno odsustvo opreza i odgovornosti prema sebi, bližnjima i svim drugim učesnicima”, rekao je Stanisavljević.

Na pitanje da li bi rešenje moglo da bude postavljanje većeg broja prelaza, Stanisavljević odgovara da zakon ne dozvoljava prelaze na razmaku manjem od dva kilometra. Ističe da na Barskoj pruzi imaju i po dva-tri prelaza na manjoj razdaljini, što utiče i na brzinu i na bezbednost saobraćaja.

KOMENTARIŠI