Foto: Urban City // B.P.

Projektom blokovskog parkiranja rešiće se dugogodišnji problem građana koji žive u naselju “Đura Jakšić” u Požarevcu. Biće uređene  površine unutar blokova koje su u lošem stanju jer nisu sređivane više od 35 godina od kada su zgrade i izgrađene.

Grad Požarevac je u februaru 2022. godine dodelio ugovor od 3 miliona dinara grupi ponuđača, firmama Andzor Engineering iz Novog Sada i Bg Arh iz Beograda za izradu urbanističkog projekta bloka “Đura Jakšić” u Požarevcu. Razlog zbog čega rekonstrukcija nije započeta tokom 2022. godine je završetak projekta za parterno uređenje.

Novim urbanističkim projektom predviđene su nove zelene površine, prilazi iz Vardarske i Trga Radomira Vujovića, novi dečiji mobilijar, sportski tereni koji će biti adekvatno ograđeni. Rekonstrukcijom biće uvedena i “B zona” parkiranja u ovom naselju.

Foto: Urban City // arhiva

Pored ovih radova biće uređeni i pešački tokovi, postavljena nova rasveta, a kontejneri će biti ograđeni. Kompletan prostor biće prilagođen licima sa slabijom pokretljivošću i invalididetom.

Projekat partnernog uređenja po rečima direktorke Parking servisa Požarevac Marije Papović trebalo bi da bude gotov u februaru. Po njenim rečima lokacija “Đura” je dosta zahtevna i velika, a planira se da rekonstrukcija bude urađena u nekoliko faza, s obzirom na to da na ovoj lokaciji živi veliki broj građana pa bi bilo nefunkcionlno da se kompletno zatvori.

Jedan sat parkiranja koštaće 60 dinara, a parkiranje bi bilo ograničeno na dva sata. Mesečna parking karta za građane koji žive na ovoj lokaciji iznosiće 400 dinara.

“Razlog zašto je cena započetog sata parkiranja u B zoni najviša u gradu je to što želimo da sve ostale korisnike koji ne žive tu preusmerimo u jeftinije zone, a da taj blok ostavimo stanarima bloka Đura”, napomenula je Papovićeva.

Možda vas zanima:

Prva zgrada u ovom naselju useljena je 1. septembra 1984. godine, zgrada u Č. Vasovića 14, dok je izgradnja poslednje završena 1990.

KOMENTARIŠI