Iako se u samom nazivu ove procedure nalazi ova reč, lekari ističu da je malo toga što ga zaista čini carskim.

Potrebno je imati u vidu da je ovo jedna vrsta operativnog zahvata i da je nakon toga potreban oporavak i pravilno saniranje rane kako bi se smanjila vidljivost ožiljka. Nove mame treba da se pripreme pre same intervencije kako bi na vreme organizovale svu dodatnu pomoć i pripremile sve što će im biti potrebno za oporavak kako bi se što pre posvetile svojoj bebi u potpunosti.

Slušajte medicinsko osoblje

Svaka porodilja oseti nalet adrenalina što je samo znak da se majka priroda pobrinula da poveže majku sa detetom od samog starta. Ipak, prvi dani nisu ni za kakva junačenja te iako ćete doći u iskušenje da držite i nosite svoju bebu, potrebno je da se krećete samo onda kada i koliko vam stručno osoblje to dozvoli. Uz pomoć medicinske sestre ćete prvi put ustati kako biste izbegli padanje u nesvest ili jaku glavobolju. Nakon toga ćete dobiti uputstva za dalji tok lečenja te je izuzetno bitno da poslušate sve savete kako biste se brzo oporavili i odmorili.

Šetajte koliko možete

Ovaj podatak može da vas začudi ali postoji razlog zašto je kretanje jedna od osnovnih aktivnosti kada je postoperativni tok u pitanju. Ukoliko nastavite da ležite, smanjujete šansu za brži oporavak i može da dođe do težeg oporavka. U zavisnosti od toga koliko vam prija, šetajte po hodnicima i sobi, uvek vodeći računa da imate blizu sebe nešto na šta možete da se oslonite. Ukoliko osećate jake bolove, obratite se medicinskoj sestri kako biste bili sigurni da je sa ranom sve u redu.

Foto: Pixabay // ilustracija

Rana i ožiljci

Već u bolnici ćete naučiti kako da se ophodite prema rani kako biste postigli najbolje rezultate kada je uklanjanje ožiljka u pitanju. Medicinsko osoblje će vam sanirati ranu i obaviti previjanje, a na vama je da se potrudite da ne dodirujete ranu, ne otvarate zavoje i ne dižete ništa teško kako bi počeo proces zarastanja. Nakon nekog vremena kada sami počnete da vodite računa o rani, biće potrebno da vodite odgovarajuću higijenu i koristite razne preparate za tretman ožiljaka. Jedan od najdelotvornijih tretmana je učinkovita Contractubex krema koja uspešno smanjuje ožiljak čineći ga jedva vidljivim nakon određenog vremena redovnog korišćenja.

Pronađite šta vam prija

Često se desi da u moru saveta treba da pronađete ono što će vam odgovarati, a to se najbolje postiže isprobavanjem. Kada je u pitanju ishrana, savetuje se da ona obiluje namirnicama koje će sprečiti nadimanje i gasove te je neophodno izbegavati sve što može da vas poremeti. Pored toga, ukoliko osećate slabost, potrebno je da unosite dovoljnu količinu tečnosti u vidu vode, supe i tečne hrane kako biste podigli nivo energije. Takođe, ukoliko dojite, pronađite najbolji položaj kako biste izbegli bolove i omogućili bebi da jede bez stvaranja previše vazduha tokom jela što može da dovede do grčeva.

Vodite računa o aktivnostima

Sigurno je da ćete jedva čekati prvu šetnju sa bebom ili nošenje po kući, no potrebno je da malo pričekate sa ovim aktivnostima. Potrebno je naći pravi balans između odmaranja i aktivnosti koje su potrebne kako biste povratili energiju ali i započeli proces oporavka. Postepeno povećavajte vreme provedeno u šetnji onoliko koliko vam to prija i tražite najbolje položaje za držanje i nošenje bebe. Izbegavajte nošenje i podizanje teških stvari i ukoliko ste se odlučili za nošenje steznika ili fizičku aktivnost, pre svega je potrebno da se konsultujete sa svojim lekarom kako biste odredili vreme i količinu aktivnosti.

Obratite pažnju i na mentalno zdravlje nakon carskog reza jer usled svih promena koje zateknu nove mame može da dođe do opterećenja. Provodite vreme sa bebom ali pronađite i vreme u toku dana kada ćete moći da se odmorite i opustite kako biste balansirali novu ulogu u svom životu i sav stres koji ide sa tim.

KOMENTARIŠI