FOTO: Luc Viatour // WIKIPEDIA

Voda je definitivno pronađena na Mesecu, objavila je NASA.

Istraživanje sugeriše da bi se voda mogla distribuirati pravo po Mesečevoj površini, a ne samo u hladnim, neosvetljenim delovima Meseca.

Otkriće predstavlja glavni proboj u misiji istraživanja ostatka Sunčevog sistema, kao i davanje boljeg razumevanja Mesečeve površine.

Takođe pokreću se nova pitanja o tome kako je tačno voda dospela tamo i kako je u stanju da preživi surove uslove na Mesecu.

“Prvi put smo potvrdili vodu na mesečevoj površini uz pomoć SOFIA teleskopa. Još ne znamo možemo li je koristiti kao resurs, ali učenje o vodi na Mesecu je ključno za naše planove istraživanja”, objavio je administrator NASA Džim Bridenstajn na Tviter nalogu.

On je naveo da se još ne zna da li ona može da bude korišćena kao resurs.

Detalji otkrića biće saopšteni na konferenciji za novinare koja će uskoro biti održana.

Nasina Stratosferska opservatorija za infracrvenu astronomiju (SOFIA) potvrdila je da je prvi put pronađena voda na Mesečevoj površini obasjanoj Suncem.

SOFIIA je otkrila molekule vode (N2O) u krateru Klavius, jednom od najvećih kratera vidljivih sa Zemlje, smeštenom na Mesečevoj južnoj hemisferi. Prethodna posmatranja Mesečeve površine otkrila su neki oblik vodonika, ali nisu uspela da naprave razliku između vode i njenog bliskog hemijskog srodnika, hidroksila (OH).

“Imali smo naznake da bi N2O – voda koju poznajemo – mogao biti prisutan na sunčevoj strani Meseca”, rekao je Paul Herc, direktor Odeljenja za astrofiziku u Direkciji naučne misije u sedištu NASA-e u Vašingtonu.

“Sad znamo da je tamo. Otkriće dovodi u pitanje razumevanje Mesečeve površine i postavlja intrigantna pitanja o resursima relevantnim za istraživanje dubokog svemira”, prenosi Independent.

KOMENTARIŠI