U okviru regionalnog projekta “Ukusi Regiona – Promovisanje poljoprivredno-prehrambenih proizvoda sa dodatom vrednošću za unapređenje ekonomskih kapaciteta porodičnih gazdinstava” koji realizuje Regionalna razvojna agencija “Braničevo-Podunavlje” u saradnji sa partnerima i saradnicima iz Regiona, nastavlja se realizacija Programa obuka za proizvođače poljoprivredno-prehrambenih proizvoda sa dodatom vrednošću u Regionu Braničevo-Podunavlje.

Uz učešće preko 40 predstavnika poljoprivrednih gazdinstava, udruženja proizvođača i agro-biznisa iz Regiona, tokom marta meseca su uspešno održane obuke na teme „Marketing i brendiranje poljoprivredno-prehrambenih proizvoda sa dodatom vrednošću“, „Unapređenje poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz sektora prerade mleka – proizvodnja autohtonih vrsta sireva“ i „Seoski turizam – prilika za veće prihode seoskih gazdinstava“ i to u Velikoj Plani, Petrovcu na Mlavi i Kučevu.

U saradnji sa Visokom tehničkom školom strukovnih studija Požarevac i Poljoprivrednom školom „Sonja Marinković“ Požarevac, tokom sledećih nedelja biće organizovane još 2 besplatne obuke:

  • Obuka na temu „Unapređenje poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz sektora prerade voća i povrća – proizvodnja rakije“, održaće se u sredu 10. aprila, u Amfiteatru Visoke tehničke škole strukovnih studija u Požarevcu (Nemanjina 2), sa početkom u 10.00 časova. U okviru stručnog predavanja dr Predraga Vukosavljevića, sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, biće reči o zakonskoj regulativi za proizvodnju voćnih rakija, određivanju sadržaja alkohola, destilaciji, odležavanju i sazrevanju voćnih rakija, a učesnici će takođe imati priliku da dobiju praktične savete vezane za unapređenje svojih proizvoda. Obuke su namenjene proizvođačima rakija i onima koji to tek žele da postanu, a posebno onima koji žele da profesionalizuju svoju proizvodnju kao registrovane destilerije.

 

  • Dvodnevna „Obuka za početnike u poslovanju (start-up)“ biće realizovana u Poljoprivrednoj školi „Sonja Marinković“ u Požarevcu (Ilije Birčanina 70), i to 18. i 19. aprila (četvrtak i petak) u terminu od 10.00 – 14.00 časova. Obuke će realizovati akreditovani treneri Regionalne razvojne agencije „Braničevo-Podunavlje“ Saša Dedeić i Miloš Najčević, a učesnici će biti u mogućnosti da dobiju osnovne informacije i znanja, kao i odgovore na praktična pitanja vezana za razvoj poslovne ideje i poslovno planiranje, pravne i finansijske aspekte osnivanja i razvoja poslovanja subjekta, marketing i prodaju, te upravljanje malim i srednjim preduzećima. Ova obuka namenjena je prevashodno mladima koji imaju želju da započnu vlastiti biznis u oblasti poljoprivrede i povezanim sektorima.

Ovim putem pozivaju se sve zainteresovani učesnici da se prijave najkasnije 1 dan pre održavanja pojedinačne obuke, putem mejla ili telefona Ivani Antonijević na sledeće kontakte: ivana.antonijevic@rra-bp.rs, 012/510 824, 060/5 100 500. 

Nakon realizacije Programa obuka, zainteresovani učesnici će imati mogućnost stručne mentorske podrške u daljim konkretnim koracima na unapređenju ili pokretanju svoje proizvodnje/poslovanja, a u okviru projekta „Ukusi Regiona“ imaće priliku i da učestvuju u različitim aktivnostima usmerenima na unapređenje njihovog tržišnog pozicioniranja i promocije, kao i poslovno povezivanje unutar regiona Braničevo-Podunavlje.

Inače, Projekat „Ukusi Regiona“ je dizajniran na osnovu Regionalne strategije ruralnog razvoja za region Braničevo-Podunavlje 2016-2020 i nastoji da doprinese unapređenju konkurentnosti sektora poljoprivrede i boljoj pozicioniranosti poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Regiona na tržištu, kao i unapređenju diversifikacije ruralne privrede, kroz razvoj preduzetništva i promociju ruralnog turizma.

Projekat se sprovodi u periodu od 24. oktobra 2018 do 24. jula 2019. godine, a vrednost projekta iznosi 22.000$. Projekat se realizuje u okviru šireg projekta „Pomoć trgovini – Podrška proizvodnim kapacitetima sektora agro-industrije u Srbiji“ koji realizuju Program razvoja Ujedinjenih nacija (UNDP) i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, uz finansijsku podršku Ruske federacije. Više informacija o Projektu i aktivnostima, možete dobiti na Internet stranama Regionalne razvojne agencije „Braničevo-Podunavlje“ www.rra-bp.rs.

KOMENTARIŠI