Nastavlja se drama, vlasti Australije žele da deportuju Đokovića

Nastavlja se drama, vlasti Australije žele da deportuju Đokovića

Nastavlja se višednevna drama Novaka Đokovića u Australiji. Sud ga je oslobodio, ali Vlada ne želi da ga pusti.

Suđenje je počelo u 1 čas iza ponoći po našem vremenu, zanimljivom “pro-Novak” izjavom sudije: “Šta je Đoković još trebalo da uradi?”

Brat Novaka Đokovića, Đorđe Đoković, izjavio je da, prema poslednjim informacijama, australijske vlasti nameravaju da ponovo ukinu vizu najboljem teniseru sveta i deportuju ga iz te zemlje.

„Besane noći za celu familiju prolazimo kroz jako teške momente, Novak je pokazao koliko je istrajan i koliko veruje u svoje ideale i da je veliki čovek i izborio se ne samo za sebe već za ceo svet. S druge strane imamo sistem u Australiji koji je doneo odluku u korist svim činjenicama i nije postojao razlog za nekom drugom odlukom, a sad dobijamo informacije da očigledno ministar unutrašnjih poslova iznad suda“, rekao je Đorđe Đoković za TV Prva, prenosi B92.

„Definitivno je ovo politika, sve je ovo bila politika. Mi smo angažovani na svim društvenim mrežama i poslednja je informacija da hoće da ga zatavore. Trenutno se konsultujemo sa advokatima i PR službama. Novak je sa svojim advokatima u prostorijama gde je bilo suđenje, a on trenutno razmišlja o svojim opcijama. Ovo je bio veliki poraz za australijske vlasti i ovo teško podnose“, naveo je on.

Novak osvojio tek prvi set

Najbolji teniser sveta dobio je pravnu bitku pred federalnim sudom u Australiji, ali je to – teniskim rečnikom rečeno – tek prvi set, jer postoji mogućnost da ministar za imigraciju Aleks Hok iskoristi lična ovlašćenja i ponovo ukine vizu, što bi značilo deportaciju i trogodišnju zabranu ulaska u Australiju, podseća agencija FoNet.

Na tu mogućnost pred sudom je ukazao državni tužilac Kristofer Tran, navodeći da će ministar Hok, u čijem resoru su imigracija, državljanstva, migrantske usluge i multikulturalna pitanja, sada razmotriti hoće li iskoristiti lična ovlašćenja za ukidanje Đokovićeve vize, mada je prvobitna odluka o poništebnju vize nije stigla iz njegovog kabineta.

Jedan od Đokovićevih pravnih zastupnika Nik Vud rekao je sudu da su izuzeće odobrila dva odvojena lekarska odbora i da je zvaničnicima predočio sve neophodne medicinske dokaze.

„Uradio je apsolutno sve. Odgovorio je na sve zahteve Teniske federacije Australije”, rekao je Vud.

Đokovićevim advokatima dao je za pravo i sudija Entoni Keli ocenom da je vladina odluka “nerazumna” i pitanjem šta je Đoković mogao da uradi više od toga što je učinio dostavljajući traženu dokumentaciju koja je prošla dva nezavisna lekraska odbora.

Posle poništavanja odluke postoji mogućnost da se vlada žali, ali za sad nije poznato da li će žalba i uslediti jer bi to otvorilo neizvesno dug proces apelacije.

Tri razloga zbog kojih ministar može da ukine vizu

Državni tužilac je, međutim ukazao da će ministar za imigraciju Aleks Hok razmotriti mogućnost da iskoristi lična ovlašćenja koja mu daje zakon o migracijama.

Prema Članu 133C (3) tog zakona, Hok na raspolaganju ima tri razloga na koje se može pozvati ako se odluči za poništavanje vize.

Jedan od njih je da postoji osnov za ukidanje vize, što bi u ovom slučaju moglo da bude navodna pretnja po javno zdravlje.

Drugi je da nosilac vize “ne uverava ministra da pomenuti osnov ne postoji”.

Treći razlog je da za ukidanje vize “postoji javni interes”, što je i najmanje moguća varijanta s obzirom da je “slučaj Đoković” u međuvremenu izašao iz teniskih okvira i postao jedna od udarnih tema i u Australiji i u svetu.

Ukoliko se, pak, dogodi da ministar Hok ponovo oduzme vizu Đokoviću, srpski teniser dobio bi zabranu dolaska u Australiju na tri godine, na šta bi imao pravo žalbe.

Ta opcija bi, međutim, definitivno umanjila sve šanse da Đoković ove godine u Rod Lejver areni pokuša da obori rekord i osvoji 21, grend slem titulu.

Australian open počinje 17. januara.

KOMENTARIŠI