Nastavljaju se razgovori o preporukama ODIHR-a, pripremljene izmene izbornih zakona

Nastavljaju se razgovori o preporukama ODIHR-a, pripremljene izmene izbornih zakona

Foto: Urban City // B.P. / arhiva

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić održaće danas sastanak radi konsultacija oko daljeg rada na primeni preporuka ODIHR iz Konačnog izveštaja Misije za posmatranje izbora za narodne poslanike, održanih 17. decembra prošle godine, na koji su pozvane sve poslaničke grupe.

Na sastanak su pozvani i predstavnici organizacija civilnog društva i međunarodni partneri kako bi se razgovaralo o daljem radu na ispunjavanju preporuka u cilju unapređenja izbornog procesa u Srbiji.

Koalicija “Srbija protiv nasilja” saopštila je da će učestvovati na kolegijumu Skupštine Srbije.

Koalicija je postigla dogovor i o zajedničkim ciljevima i insistiranju na sprovođenju svih preporuka ODIHR-a pre održavanja izbora, navodi se u saopštenju SPN-a.

Radna grupa Vlade Srbije za praćenje i implementaciju preporuka ODIHR-a pripremila je nacrte izmena i dopuna tri izborna zakona koje su potrebne kako bi se primenile određene preporuke ove organizacije.

Reč je o Zakonu o izboru narodnih poslanika (u skladu sa preporukama broj 2, 11, 12 i 20 iz finalnog izveštaja ODIHR), Zakonu o lokalnim izborima (u skladu sa preporukama broj 2, 11 i 20 iz finalnog izveštaja ODIHR) kao i Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti (u skladu sa preporukom broj 15 iz finalnog izveštaja ODIHR).

Učesnici sastanka pozvani su da iznesu komentare na predlog izmena i dopuna ovih zakona, kako bi se, u najkraćem roku, na transparentan i inkluzivan način, finalizovale izmene i bile upućene parlamentu na razmtranje i usvajanje, a to će biti i prilika da različiti učesnici u ovom procesu predlože dalje korake za rad na primeni preporuka ODIHR-a.

Ana Brnabić je ranije u pozivu za sastanak navela da će u fokusu biti radne verzije izmena zakona koje je u svrhu primene preporuka ODIHR pripremila Radna grupa Vlade za saradnju sa Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju i Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava.

U pozivu se navodi da su pozvane sve poslaničke grupe u parlamentu da bi se u okviru Narodne skupštine nastavio dijalog o primeni svih preporuka ODIHR-a usmerenih ka unapređenju izbornog procesa u Srbiji.

Pored parlamentarnih stranaka, za sastanak u četvrtak poziv su dobile i organizacije civilnog društva – CeSID, CRTA, Transparentnost Srbija kao i međunarodni partneri Republike Srbije koji su do sada učestvovali na sastancima u vezi sa primenom preporuka ODIHR-a.

KOMENTARIŠI