Foto: Šahovski savez Braničevskog okruga

U centralnoj čitonici Doma kulture „Studentski grad“, 16. januara 2024. godine, održano je 4. Provenstvo prosvetnih radnika Srbije u šahu „prof. dr Ljubomir Ljuba Protić 2024“. Organizatori su bili Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja i Šahovski savez Srbije.

U konkurenciji 50 prosvetnih radnika iz cele Srbije, posle sedam odigranih kola titulu prosvetnog prvaka Srbije za 2024. godinu osvojio je majstorski kandidat i nastavnik matematike u osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Požarevcu Ivan Arsenijević. Turnir je završio sa 5 pobeda i dva remija i sa ukupno 6 osvojenih poena zasluženo trijumfovao. Sa pola poena manje, drugo i treće mesto ovojili su Slavoljub Marković i FM Dušan Mikičić, obojica penzionisani prosvetni radnici.

Igralo se 7 kola po švajcarskom sistemu igre sa tempom igre od 10 minuta plus 5 sekundi za svaki odigrani potez. Podatak da je turnir registrovan kod FIDE (Svetska šahovska federacija) dovoljno govori o želji organizatora da ovaj događaj bude od prestižnog značaja za sve prosvetne radnike u Srbiji. Za sve učesnike su obezbeđene nagrade i zahvalnice, a najuspešnijima na turniru i u više takmičarskih kategorija pripali su pehari, medalje i specijalne nagrade.

Sveukupni pobednik turnira Ivan Arsenijević je ujedno najuspešniji takmičar u kategoriji „Osnovne i srednje škole“. Drugi u ovoj kategoriji je bio ineternaiconalni majstor Jovan Todorović (OŠ „Banović Strahinja“ – Čukarica), a treći FM Goran Jelić (Filološka gimnazija – Beograd).

Najuspešnije šahistkinje na turniru su bile: dr Marija Marčetić (Visoka poslovna škola strukovnih studija Blace), Ninoslava Ćipović (Zemunska gimnazija) i Tamara Serdarević (Predškolska ustanova „11. april“ – Novi Beograd).

KOMENTARIŠI