Naučnici su otkrili tajnu ne baš tako lakog trika iz poznatog spota “Smooth Criminal” Majkla Džeksona.

Čuveno naginjanje pevača od uglom od 45 stepeni mnogi su pokušavali da objasne na različite načine. Magneti u cipelama, kanapi kojima su ga pridržavali bila su samo neka od mogućih objašnjenja.

Ipak, neurohirurzi su sada detaljno objasnili kako je pop legenda mogla da postigne nemoguće i izvede biomehanički nemoguć pokret.

U spotu iz 1987. godine, Džekson se naginje iz gležnjeva, dok sve vreme svoje telo održava u pravoj liniji, poput štapa.

Iluziju koju su mnogi pokušali da imitiraju (najčešće neuspešno), pevač je izveo zahvaljujući posebnim cipelama i njegovoj snazi.

Stručnjaci upozoravaju druge da ne pokušavaju da naprave ovaj potez kod kuće, da se ne bi povredili.

“Većina utreniranih plesača sa dobrom snagom središnjeg dela tela može da se sagnuti maksimalno 20 do 30 stepeni napred. Džekson je uspeo to da uradi pod uglom od 45 stepeni i tako ostvari nešto neverovatno”, rekao je Manjul Tripathi, koji je u saradnji sa kolegama sa instituta za medicinsku edukaciju i istraživanje u Čandigaru u Indiji radio na istraživanju, piše BBC.

Kada bi neko pokušao da izvede taj poznati pokret, primetio bi da taj poseban položaj i snaga koja je potrebna za zauzimanje te poze, nije posebno opterećenje za leđne mišiće, već predstavlja opterećenje za Ahilovu tetivu.

Time je naginjanje ograničeno, pa čak i u slučaju kada je neko sličnih atletskih mogućnosti kao Kralj popa, piše Express.

Dodatne stupnjeve i fleksibilnost njemu je omogućila upravo povišena obuća. Prorez u ovliku latiničnog slova V na dnu svake pete njegovih cipela ima poseban deo koji ga drži čvrsto na zemlji i omogućava mu naginjanje napred, zbog težine koja prkosi gravitaciji.

KOMENTARIŠI