Nedeljko otkriva očekuje li nas miholjsko leto

Nedeljko otkriva očekuje li nas miholjsko leto

Zaova, Foto: Urban City / B.P.

Meteorolog Nedeljko Todorović kaže za RTS da će se toplo vreme sa natprosečnim temperaturama zadržati do kraja septembra. Biće uglavnom suvo uz retku pojavu pljuskova.

Nedeljko Todorović navodi da će danas biti pik toplog talasa kada se očekuje najviša temperatura za septembar ove godine. U Požarevcu će biti 33-34 stepena Celzijusa.

Kratkotrajno osveženje, dodaje, očekuje nas od četvrtka, kada se prognozira 30 ili 29 stepeni, a u petak 27 stepeni.

“Blagi pad temperature, nema značajne oblačnosti, samo malo lokalno kratkotrajne kiše. Može u nekim područjima Srbije da bude i grmljavina i pljuskova, ali bez nekih ozbiljnih nepogoda. Tako bi, znači, temperatura do kraja meseca bila uglavnom ispod 30 stepeni. Eventualno još jedan pik, možda ponedeljak ili utorak, do 30 stepeni“, rekao je Todorović.

Na pitanje da li možemo da izgovorimo rečenicu da nikada ovako vreme nije bilo, Todorović kaže da ne.

“Maksimalna temperatura na primer za današnji dan, to je 12. septembar, iznosi 35,4 stepena i to je bilo 1930. godine. A na sutrašnji dan, 35,2 stepena i to je bilo 1917. godine. To su sve rekordi koji su postavljeni pre 100 godina. Između toga je bilo i toplo i hladno. Znači, nema nekih suštinskih promena”, ističe Todorović.

Govoreći o superćelijskim olujama, kaže da nema potrebe da se plašimo da će se ponoviti ove godine.

“Možda bude lokalno negde pljuskova, grmljavina, ali sve uobičajno“, dodaje Todorović.

Imamo i neke naznake miholjskog leta.

“Očekujem da bi se ovaj tip vremena što imamo zadržao bar u prvoj polovini oktobra sa malom rezervom“, naglasio je Todorović.

KOMENTARIŠI